Istraživanje: Studenti u SAD sve više puše marihuanu nego duvan

Institut za socijalna istraživanja Univerziteta Mičigen sprovodi od 1980. godine nacionalne ankete na reprezentativnom uzorku o upotrebi alkohola i narkotika među studentskom populacijom
52 pregleda 0 komentar(a)
Kolorado marihuana, Foto: Beta/AP
Kolorado marihuana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.09.2015. 15:47h

Sve veći broj studenata američkih univerziteta redovno koristi marihuanu koja je među njima zamjenila cigarete, pokazuje danas objavljeno istraživanje Univerziteta Mičigen.

Po podacima iz ankete koju su za potrebe godišnje studije "Praćenje budućnosti" sproveli istraživači tog Univerziteta, nešto manje od šest odsto anketiranih studenata navelo je da je u prethodnih 30 dana marihuanu pušilo svakodnevno ili najmanje 20 puta.

Suprotno tome, pet odsto ispitanika je sebe okarakterisalo kao strastvene pušače, što je veliki pad u odnosu na 19 odsto studenata koji su u anketi sprovedenoj 1999. godine naveli da puše svakog dana.

Po riječima šefa istraživačkog tima Lojda Džonstona, takvi rezultati ukazuju da su tinejdžeri i mlađi punoljetnici prihvatili upozorenja zdravstvenih službi o štetnosti cigareta, ali i da sve više smatraju da je marihuana benigna ili da njeno pušenje donosi manje rizika po zdravlje.

"Jasno je da je tokom prethodnih sedam ili osam godina došlo do rasta broja korisnika marihuane među studentima u Americi. Takvi rezultati u velikoj mjeri odgovaraju i povećanju koje viđamo među učenicima završnih razreda srednjih škola", kazao je Džonston.

Institut za socijalna istraživanja Univerziteta Mičigen sprovodi od 1980. godine nacionalne ankete na reprezentativnom uzorku o upotrebi alkohola i narkotika među studentskom populacijom.

Broj studenata koji su u anketi iz 2014. godine naveli da svakodnevno ili skoro svakog dana puše marihuanu je najveći do sada zabilježen, a po prvi put je broj redovnih uživalaca marihuane bio veći od broja redovnih pušača duvana.

Oko 21 odsto anketiranih studenata reklo je da je pušilo marihuanu najmanje jednom tokom prethodnog mjeseca, dok je 34 odsto ispitanika kazalo da ju je pušilo tokom prethodne godine.

Istraživanje je pokazalo i da opada broj studenata koji se redovno opijaju alkoholom. Samo pet odsto anketiranih je navelo da je najmanje jednom u prethodne dvije nedjelje učestvovalo u ekstremnim pijankama, koje su istraživači definisali kao situacije u kojima se uzastopno popije 15 ili više pića.

Broj studenata koji su naveli da su koristili kokain u prethodnoj godini, porastao je sa 2,7 odsto u 2013. godini na 4,4, odsto u 2014. godini.

Džonston je ocjenio da je to povećanje statistički značajno, ali je dodao da je prerano za donošenje zaključka o povratku tog narkotika u studentske domove.

Kako je naveo, roditelje koji ove jeseni šalju svoju djecu na koledže, može utješiti još jedan podatak iz ankete, koji pokazuje da polovina ispitanika nije koristila zabranjene narkotike u prethodnoj godini.

Bonus video: