Medvedev naljutio Japan: Posjetio Kurilska ostrva

Medvedev je obišao novi aerodrom na ostrvu, morsku luku, fabriku za preradu ribe i prisustvovao forumu mladih
3 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2015. 10:26h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev posjetio je Kurilska ostrva, što je izazvalo protest Japana, koji polaže pravo na taj arhipelag u sjeverozapadnom Pacifiku.

Medvedev je posjetio Iturup, jedno od četiri ostrva u lancu koji leži blizu krajnje istočne obale Rusije i sjeverno od Japana, izvjestili su ruski mediji.

Prema vladinom veb sajtu, Medvedev je obišao novi aerodrom na ostrvu, morsku luku, fabriku za preradu ribe i prisustvovao forumu mladih gdje se sastao sa mladim naučnicima i nastavnicima.

On i učesnici foruma napravili su selfije i rasprostrli veliku zastavu Rusije na obali okeana za zajedničku fotografiju povodom ruskog Dana zastave, koja je postavljena na Instagram nalog ruskog premijera.

Hađime Hajaši, šef evropskog odjeljenja pri japanskom ministarstvu spoljnih poslova, telefonirao je ruskom ambasadoru u Tokiju, kako bi izrazio protest zbog posjete Medvedeva arhipelagu, koji Japan naziva Sjeverne teritorije, prenio je AFP.

Ova posjeta je "u suprotnosti sa stavom Japana oko Sjevernih teritorija i vrijeđa osjećanja japanskog naroda... Ona je u velikoj mjeri za žaljenje", rekao je Hajaši.

Sovjetski vojnici zauzeli su ostrva nakon predaje Japana u Drugom svjetskom ratu.

Spor koji traje sedam decenija ugrozio je trgovinske odnose i spriječio Moskvu i Tokio da potpišu formalni posleratni mirovni sporazum.

Kremlj i japanski premijer Šinzo Abe su se nadali početku popravljanja odnosa u cilju oživljavanja trgovine, gdje Japan teži većem pristupu velikim naftnim i gasnim rezervama Rusije, navela je francuska agencija.

Medvedev je posjetio ova ostrva 2012, a Rusija je tamo održala vojne vježbe 2014.

Oba ova događaja bila su povod za protest Tokija.

Bonus video: