SAD: Obalska straža zaplijenila kokain vrijedan 1,8 milijardi dolara

"Radi se mnogo više od toga da nastojimo da drogu držimo podalje od američkih ulica", rekao je Cukunft
0 komentar(a)
Kolumbija kokain, Foto: Reuters
Kolumbija kokain, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2015. 06:04h

Američka Obalska straža saopštila je danas da je u posljednjih 10 mjeseci u vodama Tihog okeana u Latinskoj Americi zaplijenila više kokaina nego u prethodne tri godine zajedno.

Obalska straža je konfiskovala 54.000 kilograma kokaina vrijednog više od 1,8 milijardi dolara do sada ove godine, rekao je komandant Obalske straže, admiral Pol Cukunft u San Dijegu.

Zvaničnici Obalske straže nisu mogli da kažu da li povećanje zapljene droge pokazatelj da je korišćenje kokaina dostiglo vrh u SAD. Povećani učinak svoje službe, Cukunft je pripisao njenoj većoj prisutnosti u vodama nakon što je njegova agencija morala da prije dvije godine povuče neke svoje brodove jer joj je budžet bio smanjen.

Obalska straža, koja je jedini rod američke vojske sposoban da hapsi zbog droge nekoliko stotina milja od američke obale, smanjio je svoje operativne troškove za 25 odsto u 2013. godini.

Na osnovu obavještajnih podataka, u to vrijeme je prolazilo oko 90 odsto ilegalnih tovara droge koje su pratile američke vlasti u okeanu, zato što nije bilo dovoljno brodova da ih presretne.

Vašington je poslije toga povećao budžet Obalskoj straži. Uprkos tome, američka mornarica i njene savezničke države, mogu sada da presretnu samo 30 odsto isporuka droge kojima su ušle u trag, rekao je Cukunft.

Šverceri droge su se u posljednjih deset godina okrenuli prevoženju droge preko otvorenog okeana jer je mnogo teže tu patrolirati nego na kopnu.

Cukunft je saopštio da je samo jedan brod američke Obalske straže zaplijenio kokain vrijedan više od jedne milijarde i to u periodu od 10 mjeseci.

Brod "Streton" konfiskovao je impresivnih 29,9 tona droge u oblasti istočnog dijela Tihog okeana.

"Radi se mnogo više od toga da nastojimo da drogu držimo podalje od američkih ulica", rekao je Pol Cukunft.

"Uzgajanje, šverc i distribucija narkotika izaziva nasilje i nestabilnost širom zapadne hemisfere, ostavljajući stazu destrukcije direktno na ulazna vrata SAD", dodao je on.

"Moramo da nastavimo da napredujemo u našim naporima da se borimo protiv transnacionalih organizovanih kriminalnih mreža kako bi obezbijedili bezbjednost naše hemisfere", rekao je on.

Kokain koji je zaplijenio brod "Streton", konfiskovan je u 23 operacije.

U isto vrijeme, odmah pored unosnog američkog tržišta za šverc droge, Meksiko proživljava noćnu moru zbog nasilja vezanog za drogu a u kojem je život izgubilo više od 100.000 ljudi, a 22.000 se vode kao nestali od 2006. godine, kada je meksička vlada angažovala vojsku da se u zemlji bori protiv moćnih narko kartela.

Cukunft je rekao da se u SAD godišnje konzumira oko 408.000 kilograma kokaina.

Većina droge se prevozi malim, brzim brodovima poznatim kao "pangas", ali i specijalno rađenim podmornicama. Zvaničnici su ove godine uhapsila 215 osumnjičenih švercera droge.

Bonus video: