U Nagasakiju obilježena godišnjica bombardovanja

Gradonačelnik Nagasakija pozvao je američkog predsjednika Baraka Obamu i druge lidere nuklearnih sila da posjete mjesta atomskog bombardovanja tokom Drugog svjetskog rata u Japanu
52 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2015. 14:07h

U Japanu je danas obilježena 70. godišnjica američkog napada atomskom bombom na grad Nagasaki, u kojem je na samom kraju Drugog svjetskog rata gotovo trenutno poginulo 74.000 ljudi.

Desetine hiljada ljudi, uključujući preživjele i rođake žrtava, obiIježili su godišnjicu minutom ćutnje u 11,02 po lokalnom, odnosno 3,02 po srednjeevropskom vremenu, tačno onog minuta kad je atomska bomba pala na Nagasaki 9. avgusta 1945, prenijela je agencija AFP.

Japanski premijer Šinzo Abe je na spomenik žrtvama položio vijenac od cveća, u pratnji predstavnika 75 zemalja koji su prisustvovali obeležavanju godišnjice, među kojima je bila i ambasador SAD u Tokiju Kerolajn Kenedi.

"Kao jedina zemlja napadnuta atomskom bombom u ratu, ponovo ističem našu posvećenost da predvodimo globalne napore u cilju nuklearnog razoružanja, kako bismo stvorili svijet bez takvog oružja", rekao je Abe u svom govoru.

On je dodao i da će Japan nastaviti da se drži davno obećanih principa da neće proizvoditi, posjedovati niti dopustiti nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Abea su japanski mediji kritikovali zato što iste principe nije pomenuo tri dana ranije na ceremoniji obilježavanja godišnjice bombardovanja Hirošime, a njegov propust je zabrinuo preživjele napada atomskom bombom, posebno zato što premijer radi na tome da zakonski proširi ulogu vojske.

Gradonačelnk pozvao Obamu u posjetu

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue pozvao je američkog predsjednika Baraka Obamu i druge lidere nuklearnih sila da posjete mjesta atomskog bombardovanja tokom Drugog svjetskog rata u Japanu, prenijela je ruska novinska agencija Tas.

"Pozivam predsjednika SAD i lidere drugih država da posjete Hirošimu i Nagasaki i lično vide šta se ovdje dogodilo prije 70 godina", rekao je Taue danas i pročitao Deklaraciju mira na ceremoniji sjećanja na žrtve američkog atomskog bombardovanja japanskog grada 1945.

"Neophodno je da uložimo sve napore da osobodimo svijet od nuklearnog oružja", kazao je graonačelnik Taue obraćajući se svjetskim liderima.

Japan je 15. avgusta, šest dana nakon što je na Nagasaki bačena atomska bomba, potpisao kapitulaciju, čime je bio završen Drugi svjetski rat.

Tri dana prije Nagasakija, prepodne 6. avgusta 1945, američki bombarder B-29 bacio je uranijumsku bombu na Hirošimu gdje je usmrtio najmanje 140.000 ljudi.

Na Nagasaki je pala bomba, Fat man, koja je imala još jaču razarajuću snagu nego prva, odnosno 21-25 kilotona TNT.

Eksplodirala je na oko 500 metara visine, a njena težina je bila 4. 650 kilograma.

Istoričari navode da je cillj američkih napada trebalo da bude grad Kokura ali su zbog velike oblačnosti i nepogodnih vremenskih prilika, avioni nastavili prema Nagasakiju.

Američki istoričari do danas "lome koplja" oko toga da li su te dvije atomske bombe ubrzale kraj rata, prinudivši Japan na predaju i spriječivši mnoge žrtve planirane kopnene invazije na tu zemlju.

Posljedice dejstva atomske bombe očigledne su, a one su masovna leukemija kao posledica atomskog zračenja, i brojne genetske i patološke promjene na novorođenima.

Galerija

Bonus video: