Erdogan se sastao sa Si Đipingom

Usljed tvrdnji da su pripadnici ujgurske manjine na sjevero-zapadu Kine spriječeni da praktikuju svoju vjeru, posebno tokom svetog mjeseca Ramazana, u julu na ulice Istanbula izašlo više stotina ljudi, koji su spalili kineske zastave ispred konzulata Kine
0 komentar(a)
Si Điping, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Si Điping, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2015. 15:10h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sastao se danas u Pekingu sa kineskim predsjednikom Si Đipingom, u trenutku povećanih tenzija Kine sa ujgurskom manjinom i osjetljivih pregovora o mogućoj kupovini kineskog raketnog sistema.

"Budućnost kinesko-turskih odnosa je veoma svijetla, i ima veliki potencijal", rekao je Si poslije sastanka sa Erdoganom.

Turski predsjednik izrazio je uvjerenje da će njegova posjeta ojačati političke odnose dvije zemlje i "povjerenje i prijateljstvo" dva naroda.

Poslije razgovora, koji je trajao dva sata, dvojica predsjednika potpisali su sporazume o trgovini, investicijama, i jačanju dijaloga na premijerskom nivou.

Erdogan se ranije sastao sa kineskim premijerom Li Kečijangom, koji je naglasio da Kina i Turska imaju značajan odnos, iako je došlo do zatezanja odnosa dvije zemlje pošto je Ankara podržala Vašington povodom rata u Siriji.

U posljednje vrijeme turska javnost bila je uznemirena tvrdnjama da su pripadnici ujgurske manjine na sjevero-zapadu Kine spriječeni da praktikuju svoju vjeru, posebno tokom svetog mjeseca Ramazana, koji je završen polovinom jula.

Zbog toga je u julu na ulice Istanbula izašlo više stotina ljudi, koji su spalili kineske zastave ispred konzulata Kine. Oni su tada zatražili bojkot kineske robe.

Prije protesta, turski ministar spoljnih poslova pozvao je kineskog ambasadora na razgovor i saopštio da je turska javnost "rastužena" zbog navoda o problemima sa kojima se u Kini suočava ujgurska manjina.

Turska, koja je članica NATO, 2013. godine je pristala da kupi kineski protivvazdušni raketni sistem HQ-9, a Kina je u više navrata ponudila dobru cijenu i da Tursku snabdje i neophodnom tehnologijom.

Kupovina, je medjutim, pod znakom pitanja, jer kineski raketni siste nije kompatibilan sa NATO standardima naoružanja i zbog mogućeg otkrivanja turskih vojnih tajni Pekingu.

Zvaničnici nisu naveli detalje o tome da li i kako napreduju pregovori o tom pitanju.

Bonus video: