Japan traži od Medvedeva da ne ide na Kurilska ostrva

Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum poslije Drugog svjetskog rata upravo zbog Kurila, koji su odlukom velikih sila dodijeljeni SSSR pri kraju Drugog svjetskog rata
2 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.07.2015. 07:48h

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida zatražio je od ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da otkaže posjetu Kurilskim ostrvima, oko čijeg suvereniteta se spore Rusija i Japan

Japansko ministarstvo spoljnih poslova juče je saopštilo da je Kišida u pismu, koje je poslao preko japanske ambasade u Moskvi, naveo da bi posjeta Medvedeva Kurilskim ostrvima bila u suprotnosti sa japanskim stavovima i da bi "povrijedila osjećanja japanskog naroda".

Medvedev je juče izjavio da će posjetiti ostrva, koja Rusi zovu Južni Kurili, a Japan Sjeverne teritorije. On je pozvao i druge ruske zvanicnike da odu u posjetu toj spornoj teritoriji.

Ruski premijer je prvi put posjetio Kuruilska ostrva 2010. godine, kada je bio predsjednik Rusije, i bio je prvi ruski visoki zvaničnik koji je to učinio.

Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva u okviru Kurila, ali su oni insistirali na sva četiri.

Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum poslije Drugog svjetskog rata upravo zbog Kurila, koji su odlukom velikih sila dodijeljeni SSSR pri kraju Drugog svjetskog rata.

Bonus video: