Izrael: Putin gnijevan na Siriju zbog obaranja aviona, nije odgovarao na Asadove pozive

U ponedjeljak uveče, kada su četiri izraelska borbena aviona F-16 napala sirijsko postrojenje oružja kraj grada Latakije, odakle se, kako tvrdi Izrael, transportuje unaprijeđeno oružje Hezbolahu, oboren je ruski avion
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2018. 08:35h

Izraelski ministar Izrael Kac izjavio je da predsjednik Rusije Vladimir Putin odbija da odgovori na telefonske pozive predsjednika Sirije Bašara Asada nakon što su sirijske snage protivvazdušne odbrane oborile ruski avion kraj sirijske obale Sredozemnog mora tokom izraelskog udara iz vazduha ove nedjelje.

Kac koji je zadužen za obavještajne službe i transport izjavio je za vojni radio da je Asad nekoliko puta uzalud pokušavao da telefonira Putinu.

"Ruski predsjednik nije odgovorio na Asadove telefonske pozive. On je sigurno gnijevan zbog onoga što su oni uradili i već je rekao da Izrael nije odgovoran", rekao je Kac, dodavši da je Asad zato poslao telegram Putinu i navodno okrivio razmetanje i manjak uzdržanosti Izraela za obaranja ruskog izviđačkog aviona Il-20 sa 15 članova posade.

Kac tvrdi da je Rusija jako gnijevna na Asada i Iran koji šalje oružje proiranskom libanskom Hezbolahu i da joj smeta što se Iran učvrstio u Siriji.

Gerilci Hezbolaha, kao i iranske snage, bore se na strani sirijskog predsjednika u građanskom ratu.

Ministar je najavio da Izrael neće mijenjati svoju politiku nakon incidenta već sarađuje s Rusijom da se kriza stiša.

On vjeruje da Rusi shvataju politiku Izraela koji smatra da je iranski front u Siriji opasnost za Golansku visoravan i čitavu jevrejsku državu.

U ponedjeljak uveče, kada su četiri izraelska borbena aviona F-16 napala sirijsko postrojenje oružja kraj grada Latakije, odakle se, kako tvrdi Izrael, transportuje unaprijeđeno oružje Hezbolahu, oboren je ruski avion.

Izraelski udar izazvao je odgovor sirijske protivvazdušne odbrane koja je umjesto izraelskih aviona oborila ruski.

Obaranje aviona je Moskva oštro osudila, optuživši Izrael da je koristio ruski avion kao štit tokom napada i da nije obavijestio na vrijeme rusku vojsku o svojim namjerama.

Izraelska vojska je potvrdila udar, što inače ne čini i objavila rezultate početne istrage da su sirijske jedinice gađale nasumice i nisu osigurale da ne bude ruskih aviona u vazduhu.

Nakon incidenta komandant izraelske avijacije, general Amikam Norkin, otputovao je u Moskvu da podijeli podatke sa ruskim kolegama koji navodno pokazuju odgovornost Sirije.

Izraelska delegacija takođe je, kako je rečeno, pokazala obavještajne informacije o iranskim naporima da se trajno učvrsti u Siriji.

Ocijenjeno je da su sastanci održani u dobrom duhu i da je dijalog bio profesionalan i otvoren s naglaskom potrebe za nastavak kontakata radi izbjegavanja nenamjernih sukoba dvije zemlje nad Sirijom, saopštila je izraelska vojska. Očekuje se da izraelska delegacija ostane u Moskvi do petka.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da je tražilo dalje istrage i objašnjenja Izraela o obaranju aviona, prenijela je ruska agencija Interfaks.

Takođe je rečeno da će nove informacije o incidentu uskoro stići, bez ulaženja u detalje.

Putin je poslije incidenta ocijenio da je do obaranja aviona doveo "lanac tragičnih slučajnih okolnosti" ali je u razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom rekao da Izrael ne bi trebalo da dozvoli ubuduće takve situacije i ruska vlada se i dalje odnosi oštro prema Izraelu zbog incidenta, navode izraelski mediji.

Bonus video: