Rusi zatvaraju put NATO prema Avganistanu

NATO je kroz kopno i vazduh Rusije mogao da prebacuje oružje u Avganistan odlukom koju je 2001. donio Savjet bezbjednosti UN, a potvrđen je potpisivanjem novog dogovora sedam godina kasnije
50 pregleda 2 komentar(a)
Dmitri Medvedev, Foto: Reuters
Dmitri Medvedev, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2015. 08:43h

Ruski premijer Dmitri Medvedev opozvao je dekret kojim je prethodno omogućeno da NATO preko ruske teritorije šalje vojnu opremu u Avganistan, prenose ruski mediji.

Prema zvaničnom dokumentu objavljenom u ponedjeljak, sve prethodne odluke koje su propisivale načine na koje naoružanje Alijanse može da preko teritorije Rusije stigne u Avganistan su opozvane i stavljene van važnosti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je izdalo naredbu da se o odluci informišu sve države na koje se odnosi ovakva odluka.

NATO je kroz kopno i vazduh Rusije mogao da prebacuje oružje u Avganistan odlukom koju je 2001. godine donio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a potvrđen je potpisivanjem novog dogovora sedam godina kasnije.

Prošle godine je Vašington objavio da je vojna akcija u Avganistanu gotova, veći dio američke vojske je napustio tu državu, ali je potom donijeta odluka da oko 13.000 vojnika međunarodnih snaga ostane u Avganistanu do 2016. godine.

Bonus video: