Egipat: Ubijene sudije i džihadisti

Džihadisti su pogubljeni vješanjem, nakon što im je smrtnu kaznu izrekao egipatski vojni sud, a sudije su stradale u egipatskoj provinciji Severni Sinaj
2 komentar(a)
Egipat, Foto: Shutterstock
Egipat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2015. 09:37h

U Egiptu su za manje od 24 sata pogubljena šestorica džihadista, a ubijena trojica sudija, dan nakon što je bivši šef države Muhamed Morsi osuđen na smrt.

Šestorica muškaraca su pogubljeni pošto su osuđeni da su izvršavali napade u ime egipatskog džihadističkog pokreta lojalnog Islamskoj državi, a prethodno su u napadu naoružane grupe stradala trojica sudija, a trojica njihovih kolega su ranjena.

Džihadisti su pogubljeni vješanjem, nakon što im je smrtnu kaznu izrekao egipatski vojni sud, a sudije su stradale u egipatskoj provinciji Severni Sinaj.

Sudije su ubijene u subotu uveče, a predsjednik Egipta Abdel-Fatah al-Sisi potom je naredio da se pruži dodatna zaštita onima koji rade u pravosuđu.

Samo dva sata pošto je sud u Kairu juče osudio Morsija i još desetine članova njegovog Muslimanskog bratstva na smrtne kazne, zbog masovnog bjekstva iz zatvora 2011. godine, grupa naoružanih ljudi je u gradu Al Ariš otvorila vatru na vozilo u kojem se nalazila grupa sudija. Povredama su podlegli šofer i trojica sudija.

U napadu su ranjena još trojica sudija.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad. Ipak, stučnjaci vjeruju da su odgovorni pripadnici grupe Ansar Bait al-Makdis, koja se nedavno obavezala prema Islamskoj državi.

Napad je pojačao strahovanja da će sudije biti nove mete militantnih grupa u Egiptu, koje su do sada uglavnom napadale pripadnike vojske i policije.

Mohamed Morsi juče je osuđen na smrt zbog masovnog bjekstva iz zatvora 2011. godine, u kojem je osim njega, pobjeglo još 105 ljudi.

Zbog bjekstva iz zatvora na smrt je, uglavnom u odsustvu, osuđeno i ostalih 105 bjegunaca, među njima i vrhovni vođa Muslimanskog bratstva Mohamed Badi. Svoje mišljenje o izrečenim kaznama treba da 2. juna kaže Veliki muftija Egipta, ali ono nije obavezujuće.

Morsi je prije tri nedelje bio osuđen na 20 godina zatvora, zbog nasilja tokom protesta u Kairu, u vrijeme kada je bio šef države. Mohamed Morsi je bio islamistički i prvi demokratski izabran predsjednik u Egiptu, a sa vlasti je svrnut 2013. godine. Naslijedio ga je Abdel Fatah Al Sisi.

Bonus video: