Umjesto Rusima, Francuska bi "mistrale" mogla da proda Kini

Jedan od tih brodova je upravo nosač "Sevastopolj", koji se nalazi na svom prvom probnom putovanju i ovo je prvi put da je neki "mistral" ušao u kinesku luku
5 komentar(a)
Mistral, Foto: Beta/AP
Mistral, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.05.2015. 20:02h

Dok dva francuska vojna broda borave sedam dana u Šangaju, pojavila se priča da bi Francuska mogla pokušati da proda Kini nosač helikoptera "mistral", koji je napravljen za Rusiju.

Jedan od tih brodova je upravo nosač "Sevastopolj", koji se nalazi na svom prvom probnom putovanju i ovo je prvi put da je neki "mistral" ušao u kinesku luku, prenosi AFP.

U međuvremenu sudbina dva broda za rusku mornaricu ostaje neizvesna. Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je prošlog mjeseca da će Francuska vratiti novac Rusiji, ako ugovor bude raskinut.

Ugovor je vrijedan 1,3 milijarde eura i prvi od brodova je trebalo da bude isporučen Rusiji u novembru, ali je isporuka zaustavljena zbog navodne umešanosti Rusije u sukob u Ukrajini, što su ruske vlasti negirale.

U Francuskoj je predloženo nekoliko mogućnosti za rješenje problema, od potapanja brodova do prodaje trećoj strani. Magazin "Watch China Times", navodi da bi francuska mornarica mogla da ih proda Brazilu, Kanadi, Kini, Egiptu, Indiji ili nekom drugom.

Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin izjavio je u subotu da Francuska ne može da proda "mistrale" bez pristanka Rusije, koja je nosilac krajnjeg korisničkog sertifikata i da je Francuska svjesna toga, prenijeli su ruski mediji.

On je istakao da su djelovi krme ruski, brodovi su pravljeni za rusku mornaricu, potpuno su rusifikovani i prilagođeni ruskim pomorskim standardima.

Kina razvija svoj sopstveni jurišni amfibijski brod, ali bi mogao kupiti "mistral" da ga koristi kao model.

Bonus video: