Ban Ki Mun: Omogućimo novinarstvu da diše

On je podsjetio da je veliki broj novinara zatvoren širom svijeta i da nema perspektive da će protiv njih biti pokrenuta regularna sudska procedura
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2015. 10:21h

Omogućimo novinarstvu da diše, navodi se u poruci generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja. Ban podsjeća da je samo prošle godine u svijetu ubijen 61 novinar.

Ban Ki Mun je u saopštenju odao poštu ubijenim novinarima i apelovao da se udvostruče napori, kako ne bi bilo ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je sloboda govora.

"Povodom Svjetskog dana slobode medija, apelujem na vlade i sve gradjane da odbrane principe koje su proklamovale zemlje članice UN, a to je izmedju ostalog neophodnost slobodne razmjene informacija i ideja", naveo je Ban Ki Mun.

On je podsjetio da je veliki broj novinara zatvoren širom svijeta i da nema perspektive da će protiv njih biti pokrenuta regularna sudska procedura.

Osim toga, navodi generalni sekretar UN, vlade nekih zemalja spriječavaju novinare da istražuju i nerijetko zastrašuju medije.

Ban Ki Mun zaključuje da u svakom društvu mora da se omogući slobodan protok informacija, koje imaju moć da pod znak pitanja stave postojeće stanje stvari i "pružaju nadu onima, čiji je glas ugušen cenzurom, korupcijom, nasiljem, zastrašivanjem i osvetom".

Bonus video: