OSUĐENO 10 TALIBANA

Pakistan: Doživotna kazna zatvora zbog napada na Malalu Jusufzai

Vjeruje se da je osumnjičeni koji je pucao iz pištolja na Malalu trenutno u bjekstvu u Avganistanu, zajedno sa vođom pakistanskih talibana Mulahom Fazlulahom, koji je naručio napad
0 komentar(a)
Malala Jusufzai, Ban ki Mun, Foto: Beta-AP
Malala Jusufzai, Ban ki Mun, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.04.2015. 16:06h

Sud u Pakistanu osudio je danas 10 talibana na doživotne kazne zatvora zbog oružanog napada na aktivistkinju Malalu Jusufzai, prenijeli su mediji.

Malala, koja je, u strogo konzervativnim djelovima Pakistana pozivala na pravo žena na obrazovanje, pogođena je u oktobru 2012. metkom u glavu, dok je ulazila u školski autobus poslije časova.

U napadu su povrijeđene još dvije djevojčice.

Ona se, međutim, uspješno oporavila i pokrenula kampanju za edukaciju djevojčica u Pakistanu, a prošle godine postala je najmlađi laureat Nobelove nagrade za mir.

Osuđenici imaju pravo na žalbu višem sudu, prenosi AFP.

Vjeruje se da je osumnjičeni koji je pucao iz pištolja na Malalu trenutno u bjekstvu u Avganistanu, zajedno sa vođom pakistanskih talibana Mulahom Fazlulahom, koji je naručio napad.

Pakistanska vojska objavila je u septembru 2014. godine da su talibani uhapšeni u operaciji u kojoj su, pored vojske, učestvovale policija i obavještajne službe.

Portparol vojske Asim Bajva rekao je da je grupa talibana planirala napad na još 22 osobe pored Malale, po nalogu Fazlulaha.

Malala je pažnju javnosti zadobila 2009. godine pišući bogove za Bi-Bi-Si o životu u dolini Svat pod talibanskim režimom.

Ona je sa 11 godina opisivala krvave zakone islamskih ekstremista, ubistva njihovih protivnika, javna bičevanja zbog navodnih povreda šerijatskog zakona, kao i zabrane ženama da posjećuju pijace i djevojčicama da pohađaju škole.

U svojoj autobiografiji, objavljenoj 2013. godine, Malala je pisala o prijetnjama smrću, koje je dobijala mjesecima prije napada.

Nakon napada, Malala je prebačena u Veliku Britaniju na liječenje, a talibani su obećali da će je ubiti ukoliko se vrati u domovinu.

Ona je, ipak, nastavila da se bori za pravo na obrazovanje zalažući se za oslobođanje 219 djevojčica u Nigeriji koje su oteli ekstremisti Boko Harama, prikupljajući novac za uništene škole u Gazi i pozivajući na jednakost u obrazovanju u Generalnoj skupštini UN.

Uprkos postignućima, ona je i dalje predmet mržnje mnogobrojnih Pakistanaca, koji je posmatraju kao zapadnog agenta, čiji je cilj da osramoti državu.

Preporučujemo za Vas