Nuklearni reaktor u Sjevernoj Koreji ponovo u pogonu

Reaktor, koji se nalazi u nuklearnom kompleksu u Jongbijonu (Yongbyon), godišnje može da proizvede oko šest kilograma plutonijuma, što je dovoljno za nuklearnu bombu, ocijenili su stručnjaci
77 pregleda 0 komentar(a)
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2015. 10:18h

Satelitski snimci ukazuju da je ponovo u pogonu nuklearni reaktor u Sjevernoj Koreji, koji se smatra najvećim izvorom plutonijuma u toj zemlji, saopštio je danas Američki institut za nauku i međunarodnu bezbjednost.

Reaktor, koji se nalazi u nuklearnom kompleksu u Jongbijonu (Yongbyon), godišnje može da proizvede oko šest kilograma plutonijuma, što je dovoljno za nuklearnu bombu, ocijenili su stručnjaci.

Sjeverna Koreja nedavno je zaprijetila novom, četvrtom nuklearnom probom, pošto je posljednju izvršila u februaru 2013. godine.

Pošto je prošle godine saopštio da je nuklearni reaktor u Sjevernoj Koreji stavljen van pogona, Američki institut za nauku i međunarodnu bezbjednost danas je saopštio da ima indicija da reaktor ponovo radi.

Nuklearni reaktor zatvoren je 2007. godine, u okviru dogovora o neuklearnom razoružanju, u zamjenu za međunarodnu pomoć, ali je prije dvije godine Sjeverna Koreja počela sa renoviranjem tog postrojenja.

Pretpostavlja se da Pjongjang ima deset do 16 nuklearnih bombi, a prema procjenama američkih stručnjaka, do 2020. godine mogao bi da ih ima do 100.

Bonus video: