Jemen: Nastavljeni vazdušni udari, poginulo 36 osoba

Šiitski pobunjenici Huti, koje podržavaju pristalice bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha, nastavili su ofanzivu pošto su prethodno zauzeli djelove Jemena
66 pregleda 0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.04.2015. 09:56h

Najmanje 36 ljudi stradalo je u Jemenu u vazdušnim udarima Saudijske Arabije na položaje pobunjenika i u sukobima pristalica i protivnika jemenskog predsjednika.

Avioni međunarodne koalicije, prevođeni Saudijskom Arabijom, noćas su izvršili napade na strateške položaje kod moreuza Bab al-Mandeb.

Šiitski pobunjenici Huti, koje podržavaju pristalice bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha, nastavili su ofanzivu pošto su prethodno zauzeli djelove Jemena.

Pobunjenici između ostalog pod kontrolom drže Sanu, teritorije u centralnom i zapadnom dijelu Jemena i djelove grada Adena, koji je aktuelni predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi morao da napusti.

Saudijska Arabija, koja s Jemenom dijeli dugačku granicu, 26. marta je sa zemljama Zaliva i SAD počela bombardovanje položaja Huta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka konflikta u Jemenu je ubijeno gotovo 736 ljudi, a više od 2.719 je ranjeno.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun juče je apelovao na prekid vatre u Jemenu, a prethodno je medijator UN za tu zemlju Džamal Benomar podnio ostavku.

Novi medijator UN za Jemen trebalo bi da bude uskoro imenovan.

Bonus video: