SAD: Crnac kojeg je ubio bijeli policajac dugovao pare za alimentaciju? (video)

Bijeli policajac uhapšen je i optužen za ubistvo pošto je pokazan video kojii prikazuje kako osam puta puca u leđa 50-godišnjem crncu koji bježi
0 komentar(a)
amrika policajac, Foto: Printscreen
amrika policajac, Foto: Printscreen
Ažurirano: 10.04.2015. 10:52h

Zvanični predstavnici Južne Karoline objavili su prije nekoliko sati novi video koji prikazuje trenutke, prije nego što je policajac Majkl Slager ubio nenaoružanog crnca Valtera Skota, prošle subote.

Na snimku kontrolne kamere se vidi kako žrtva izlazi iz svog automobila i bježi, posle zaustavljanja saobraćaja.

Istovremeno je otkriveno da je uhapšeni Slager ranije već bio optuživan za prekomjernu upotrebu sile, prenio je BBC.

Bijeli policajac uhapšen je i optužen za ubistvo pošto je pokazan video kojii prikazuje kako osam puta puca u leđa 50-godišnjem crncu koji bježi.

Gradonačelnik Čarlstona Kit Samej objavio je pokretanje optužnice na konferenciji za novinare, na kojoj je rečeno da je pripadnik gradske policije Majkl Tomas Slager (33) donio "lošu odluku", koja će ga koštati doživotne robije ili smrtne presude.

"Okrivljeni Slager je pucao u žrtvu više puta u leđa nakon svađe. Sve ovo se zasniva na video dokazima i istrazi Državnog odeljenja za sprovođenje zakona", navodi se u pročitanom sudskom dokumentu Južne Karoline, prenijela je agencija Rojters.

Na snimku svjedoka nije vidljivo je li Skot bio naoružan, ali policija je sad objavila i snimak sa kamere iz policijskog auta, na kojoj se vidi da je žrtva pobjegla nenaoružana.

Vidljivo je i da je Slager zaustavio Skota, otišao do auta i razgovarao s njim, a zatim se vratio u policijski automobil. Skot je policajcu rekao da nema osiguranje i da kupuje novi automobil.

Nakon što se policajac vratio u vozilo Skot je pokušao izaći iz svog auta, ali mu je ovaj rekao da se vrati.

Trenutke poslije toga Skotje ipak počeo bježati

Džastin Bamberg, advokat porodice, kaže da je Skot vjerovatno počeo bježati jer je dugovao 18.104 dolara alimentacije, pa je zbog toga bila izdata potjernica.

Subotnja pucnjava i ubistvo 50-godišnjeg Valtera Skota Lamera, koje je započela običnim saobraćajnim prekršajem, ponovo je otvorila pitanje povjerenja između bijele policije i manjinske crne zajednice u SAD-u, posle serija smrti nenaoružanih crnaca - Majkla Brauna u Fergusonu i Erika Garnera na Steten ajlendu u Njujorku.

Bonus video: