Huti zauzeli sjedište regionalne vlade

"Snajperisti koji su zauzeli pozicije na krovovima vladinih zgrada, gađali su prolaznike i članove 'narodnih komiteta'," rekao je jedan borac iz snaga lojalnih predsjedniku za AFP
70 pregleda 2 komentar(a)
Aden, Jemen, Foto: Reuters
Aden, Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2015. 16:45h

Jemenski šiitski pobunjenici, Huti, zauzeli su sjedište regionalne vlade u Adenu, nastavljajući napredovanje u tom gradu.

Oni se sve više šire uprkos vazdušnoj kampanji koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom, izjavio je jedan lokalni zvaničnik.

U međuvremenu, ratni avioni koalicionih snaga bombardovali su tokom noći Sanu, kazali su žitelji jemenske prijestonice, 11. dana vazdušne kampanje protiv Huta koji se protive vladi predsjednika Hadija.

Huti su napredovali tokom noći i stigli u Mualu, dio Adena, gdje su zauzeli lokalno sjedište vlade, uključujući kancelariju guvernera, rekao je zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan.

Šiitski pobunjenici zajedno sa pobunjeničkim vojnim jedinicama, bombardovali su stambena područja i zapalili nekoliko zgrada, a više oštetili, naveli su očevici.

Žitelji su rekli da ima žrtava i da je na desetine porodica napustilo ovaj lučki grad.

Mualu brane pripadnici milicije iz "narodnih komiteta" lojalnih predsjedniku Abd-Rabuu Mansuru Hadiju, koji je utočište potražio u Saudijskoj Arabiji.

"Snajperisti koji su zauzeli pozicije na krovovima vladinih zgrada, gađali su prolaznike i članove 'narodnih komiteta'," rekao je jedan borac iz snaga lojalnih predsjedniku za AFP.

Stanovnici Sane su izvijestili o eksplozijama u bazama gdje su smještene vojne jedinice lojalne Hutima, a meta udara bile su i oblasti duž granice Jemena sa Saudijskom Arabijom.

Do vazdušnih udara je došlo uprkos pozivima Rusije i Crvenog krsta da se sukobi privremeno zaustave kako bi se dopremila humanitarna pomoć i omogućila evakuacija civila, naveo je Rojters.

Prema podacima iz jemenskih bolnica, najmanje 185 ljudi je poginulo, a više od 1.200 ranjeno, među kojima veliki broj civila, od 26. marta, u žestokim borbama za kontrolu nad Adenom.

Bilansom nisu obuhvaćene žrtve među šiitskim pobunjenicima i njihovim saveznicima koji svoje ljude ne prebacuju u državne bolnice.

Isključene su i žrtve vazdušnih udara koalicionih snaga koje predvodi Saudijska Arabija, a koji su počeli 26. marta, u nastojanju da spriječe pad Hadija, koji je u međuvremenu, iz Adena, utočište potražio u Rijadu.

Bonus video: