Makarov: Efikasna protivvazdušna i raketna odbrana ostaju prioriteti Rusije

Rusija procjenjuje da će do 2020. godine, SAD imati 8.000 krstarećih raketa, od kojih će 6.000 moći da nose nuklearne bojeve glave
85 pregleda 4 komentar(a)
Rakete, Foto: Shutterstock
Rakete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2015. 10:43h

Rusija aktivno radi na jačanju svoje protivvazdušne i protivraketne odbrane zbog prijetnje koja dolazi od američke koncepcije Iznenadnog globalnog udara.

Namjera te koncepcije je da izvede precizne konvencionalne vazdušne udare u roku od jednog sata nakon što Vašington konstatuje da neki cilj predstavlja moguću pretnju po nacionalnu bezbijednost SAD.

Zbog toga je zamjenik komadanta Vazdušno-kosmičke odbrane Rusije Kiril Makarov za ruski radio Servis novosti rekao da efikasna protivvazdušna i raketna odbrana ostaju jedan od vrhunskih prioriteta Rusije.

Makarov je istakao da rusko političko i vojno rukovodtsvo smatraju da je taj zadatak od izuzetnog značaja, prenosi agencija RT.

IGU ima cjelokupnu strukturu sličnu nuklearnom trojstvu. Prvenstveni cilj je da sprovede brze napade sa kopna i mora, koristeći već postojeće interkontinentalne i podmorničke balističke i krstareće rakete.

Pentagon radi i na razvoju vazdušnih hipersoničnih projektila. Pored toga postojali su i hipotetički planovi za kinetičko bombardovanje sa jedne svemirske orbitalne platforme, naveo je Makarov.

Rusija procjenjuje da će do 2020. godine, SAD imati 8.000 krstarećih raketa, od kojih će 6.000 moći da nose nuklearne bojeve glave.

"Sa određenim stepenom sigurnosti, može se ocijeniti da bi pod određenim uslovima, to naoružanje moglo biti usjmereno na ciljeve na teritoriji Rusije", naveo je Makarov.

Nova ruska vojna doktrina, usvojena prošle godine, ističe da je vojska te zemlje i dalje odbrambena, ističući IGU koncept kao jednu od glavnih bezbjednosnih prijetnji, zajedno sa gomilanjem snaga NATO duž ruskih granica.

Ruska vojska će možda biti primorana da odgovori na rivalsku IGU inicijativu.

"Rusija je sposobna i moraće da razvije sličan sistem", istakao je prošle godine zamjenik ministra odbrane Jurij Borisov.

Kako bi se suprotstavila prijetnji, Rusija razvija novu generaciju mobilnog sistema raketa zemlja-vazduh S-500, koji je konstruisan da između ostalog, presreće supersonične ciljeve. Prema riječima Makarova, sistem će biti sposoban da presreće bilo koje balističke i aerodinamične ciljeve.

U međuvremenu, Rusija je izvršila uspješno testiranje navođene rakete dugog dometa zemlja-vazduh S-400 i probe su trenutno u punom jeku.

"Prije tri dana sproveli smo testiranje rakete zemlja-vazduh koja je uspješno pogodila svoj cilj ", istakao je Makarov.

Dok je Moskva 100 odsto zaštićena od svih vrsta vazdušnih napada, Vazdušno-kosmička odbrana naporno radi da obezbijedi udaljene ruske granice, kazao je Makarov.

U regionu Arktika, Rusija je već rasporedila protivvazdušne rakete i artiljerijske sisteme. Ministarstvo odbrane planira da na arktičkim aerodromima razmjesti i avione MIG-31 da zaštiti ruske brodove, tokom plovidbe po Severnom moru.

U međuvremenu, nova potpuno automatska radarska stanica prolazi konačne testove. Prema riječima portparola, mreža tih stanica, koje rade na Artktiku bez ikakvog osoblja, zahtjevaće održavanje jednom mjesečno.

Bonus video: