Jemen: Saudijska Arabija bombarduje, Huti se povlače

Sukobi u Jemenu naglo su se pojačali pošto je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom tokom vikenda počela vazdušne napade u toj zemlji kako bi zaustavila Hute
118 pregleda 0 komentar(a)
Huti, Jemen, Foto: Reuters
Huti, Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2015. 10:40h

Snage šiitskih pobunjenika poznatih kao Huti povukle su se sa položaja u centralnom Adenu nakon vazdušnih napada koje je rano jutros izvela koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, izjavili su stanovnici ovog lučkog grada na jugu Jemena.

Oni su rekli da se povukla jedna jedinica Huta i saveznički borci, koji su 24 sata ranije tenkovima i oklopnim vozilima defilovali distriktom Kor Maksar u Adenu, ali su napomenuli da je dio njihovih snaga ostao u susjednim kvartovima, prenio je Rojters.

Huti su u Adenu, posljednjem značajnom uporištu pristalica predsjednika Abd-Rabu Mansura Hadija koga podržava Saudijska Arabija, nedavno osvojili dobar dio terena uprkos jednonedjeljnim vazdušnim napadima Saudijske Arabije i koalicije koju uglavnom sačinjavaju sunitski arapski saveznici.

Hadijev ministar spoljnih poslova Rejad Jasin Abdula pozvao je juče na efikasniju međunarodnu akciju kako bi se zaustavili šiitski borci, saveznici Irana, prije nego što u potpunosti preuzmu kontrolu nad gradom, navodi britanska agencija.

Sukobi u Jemenu naglo su se pojačali pošto je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom tokom vikenda počela vazdušne napade u toj zemlji kako bi zaustavila Hute.

Operacije Saudijske Arabije i ostalih država u kojima pretežno žive sunitski muslimani imaju za cilj da zaustave Hute i bivšeg predsjednika Ali Abdulaha Saleha u preuzimanju kontrole nad državom i omoguće povratak predsjednika Hadija.

Zbog eskalacije sukoba u Jemenu međusobno se optužuju Saudijska Arabija i susjedni Iran, dok zapadni izvori upozoravaju da je konflikt doveo do "ivice totalnog kolapsa".

Huti, saveznici bivšeg predsjednika Saleha, preuzeli su prijestonicu Jemena Sanu prije šest mjeseci i kontrolišu veći dio zemlje, koja se suočava i sa južnim secesionističkim pokretom, plemenskim neredima i moćnim regionalnim krilom Al Kaide baziranim u centru i na istoku zemlje.

Bonus video: