Modi moli bogate Indijce da se odreknu subvencija

"Pozivam sve one koji mogu da priušte gas za kuvanje po tržišnim cijenama da se odreknu subvencija za gas. Novac koji uštedimo uz vašu pomoć upotrijebićemo za pomoć siromašnima, da bi i oni imali pristup čistim oblicima energije", rekao je Modi
0 komentar(a)
Narendra Modi selfi, Foto: Reuters
Narendra Modi selfi, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2015. 13:41h

Premijer Indije Narendra Modi apelovao je na bogate Indijce da se odreknu subvencija za gas za domaćinstva.

Modi poziva bogataše da tako omoguće da to gorivo bude dostupnije većem broju siromašnih građana.

Subvencije za gorivo su veliki izdatak za Indiju, čija je prethodna vlada na razne vidove subvencija izdvojila 43 milijarde dolara ili dva odsto bruto domaćeg prozivoda, prenosi agencija Frans pres.

"Pozivam sve one koji mogu da priušte gas za kuvanje po tržišnim cijenama da se odreknu subvencija za gas. Novac koji uštedimo uz vašu pomoć upotrijebićemo za pomoć siromašnima, da bi i oni imali pristup čistim oblicima energije", rekao je Modi.

Premijer je dodao da se 280.000 potrošača već dobrovoljno ispisalo iz programa koji nudi subvencionisani gas za domaćinstva, zahvaljujući čemu je vlada uštedjela milijardu rupija (16 miliona dolara).

Brojna siromašna domaćinstva u Indiji kuvaju obroke na zemljanim pećima na drva, sijeno ili stajsko đubrivo, što izaziva respiratorne probleme, pogotovo među djecom.

Modi je naveo da je potrebno da Indija u narednih sedam godina smanji uvoz nafte, gasa i benzina za 10 odsto u pokušaju da ograniči izdatke na energente i zavisnost od inostranstva.

Bonus video: