Trgovinski sporazum možda neće biti zaključen ove godine

Postoji bojazan da će se taj proces usporiti zbog nadolazećih američkih predsjedničkih izbora naredne godine
0 komentar(a)
SAD i EU, Foto: Shutterstock
SAD i EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2015. 08:11h

Sveobuhvatni trgovinski sporazum između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i EU možda neće biti zaključen do kraja godine, jer su ostala neka neslaganja između dva ekonomska bloka, upozorio je visoki evropski zvaničnik.

“Ne možemo iskjučiti mogućnost da će nam trebati više vremena”, rekao je letonski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkeviks, čija zemlja trenutno predsjeda Evropskom unijom.

On je, nakon sastanka ministara trgovine u Rigi, kazao da postoji volja, ali da će možda trebati i više vremena, prenosi SEEbiz.

“To nije sporazum radi sporazuma. Taj sporazum mora biti dobar”, poručio je Rinkevics.

Pregovori o Transtlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) počeli su u julu 2013, ali idu sporije nego što se očekivalo.

Zagovornici kažu da će TTIP značajno povećati ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, a kritičari strahuju da će umanjiti zaštitu potrošača i omogućiti kompanijama da blokiraju zakone koji im ne idu na ruku.

Zvaničici EU pozvali su da se pregovori o sporauzmu zaključe do kraja godine. Postoji bojazan da će se taj proces usporiti zbog nadolazećih američkih predsjedničkih izbora naredne godine.

Evropski komesar za trgovinu, Sesilija Malmstrom, kazala je da je cilj da se sporazum zaključi sa administracijom američkog predsjednika Baraca Obame.

“To treba da bude dobar, a ne brz dogovor. Ako to uspijemo uskladiti, niko neće biti sretniji od nas”, rekla je Malmstrom.

Ona je dodala da je ostalo još puno "teškoća", dok je Rinkevics govorio o "nekim pitanjima oko kojih postoji neslaganje".

Bonus video: