Zalivske zemlje pokrenule vojnu operaciju u Jemenu, Mogerini i Iran osuđuju

Iranske vlasti osudile su danas vojnu intervenciju zalivskih zemlja protiv šiitskih pobunjenika Huti u Jemenu, ocijenivši da je to "opasan korak" koji ugrožava suverenitet zemlje i krši međunarodne obaveze
0 komentar(a)
Sana, Jemen, Foto: Reuters
Sana, Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2015. 14:50h

Zalivske zemlje predvođenje Saudijskom Arabijom tokom noći su pokrenule vazdušnu operaciju na položaje šiitskih pobunjenika Huti u Jemenu.

Vlasti u Rijadu saopštile su da je to odgovor na ofanzivu Hutija koji se kreću prema gradu Aden na jugu zemlje, sjedištu predsjednika Abeda Raboa Mansura Hadija nakon bjekstva iz Sane, a odakle je juče pobjegao u nepoznatom pravcu.

Egipatske vlasti su rano jutros saopštile da se priključuju operaciji, a učešće su najavili i Maroko, Jordan, Sudan i Pakistan. U toj operaciji za sada učestvuje pet zalivskih zemalja - Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirat, Kuvajt i Katar.

SAD su kasno sinoć saopštile da blisko sarađuju sa Saudijskom Arabijom i da je američki predsjednik Barak Obama odobrio pružanje logističke pomoći.

Mogerini:Za Jemen nema vojnog rješenja

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini osudila je danas vazdušne napade Saudijske Arabije i nekolicine drugih arapskih zemalja na šiitske pobunjenike u Jemenu i istakla da su pregovori jedini način za okončanje sukoba u toj zemlji.

"Ubijeđena sam da za Jemen nema vojnog rješenja", poručila je Mogerini u saopštenju za medije i istakla da je saudijska intervencija pogoršala ionako krhku situaciju i da će imati ozbiljne poslcedice po region.

Ona je podsjetila da su jemenski civili, koji su i ranije teško živjeli, prve žrtve eskalacije sukoba.

"Samo širok politički konsenzus postignut putem pregovora može da obezbijedi održivo rešenje i da sačuva jedinstvo i teritorijalni integritet Jemena", istakla je Mogerini i pozvala sve strane u sukobu da sjednu za pregovarački sto.

Iran osudio vazdušne napade

Iranske vlasti osudile su danas vojnu intervenciju zalivskih zemlja protiv šiitskih pobunjenika Huti u Jemenu, ocijenivši da je to "opasan korak" koji ugrožava suverenitet zemlje i krši međunarodne obaveze.

"Ta vojna akcija će dodatno komplikovati situaciju i produžiće krizu zbog čega će biti izgubljene mogućnosti za mirno rješavanje unutrašnjih nesuglasica u Jemenu", saopštilo je iransko Ministarstvo inostranih poslova.

Neimenovani portparol iranskog ministarstva nazvao je napad "invazijom" na Jemen, ne imenujući direktno Saudijsku Arabiju.

Agencija Frans pres javila je da su snage lojalne predsjedniku Hadiju jutros povratile kontrolu nad međunarodnim aerodromu kod Adena, gdje je u vazdušnom napadu poginulo 13 civila koji žive u blizini aerodroma.

Hadi je juče napustio svoju palatu u Adenu na jugu Jemena i uputio se na nepoznatu lokaciju, pošto su se šiitski pobunjenici približili njegovom sjedištu.

Hadi je Aden napustio nekoliko sati pošto su pobunjenici Huti na svojoj televizijskoj stanici objavili da su osvojili najveću vazduhoplovnu bazu u zemlji El-Anad, u kojoj su bile stacionirane američke i evropske snage koje su savjetovale Jemen u njegovoj borbi protiv ekstremista iz Al Kaide.

Huti su zauzeli Sanu u septembru i od tada kontrolišu veći dio sjevera zemlje.

Bonus video: