POTPISAĆE DEKLARACIJU

Tramp zaobilazi Kongres: Proglasiću vanredno stanje

Tramp će zahvaljujući proglašenju vanrednog stanja moći da preusmjeri na izgradnju zida 3,6 milijardi dolara namijenjenih projektima izgradnje u vojsci, rekli su zvaničnici Bijele kuće
646 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je danas da će proglasiti vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Tramp je u televizijskom obraćanju rekao da će iskoristiti izvršna ovlašćenja da zaobiđe Kongres koji je odobrio znatno manje novca za zid nego što je on tražio, prenosi Asošiejted pres.

Šef Bijele kuće je rekao da će potpisati deklaraciju o uvođenju vanrednog stanja kako bi zaštitio zemlju od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meskika, preko jugozapadne granice SAD, što je označio kao veliku prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, prenosi Njujork tajms.

Tramp će zahvaljujući proglašenju vanrednog stanja moći da preusmjeri na izgradnju zida 3,6 milijardi dolara namijenjenih projektima izgradnje u vojsci, rekli su zvaničnici Bijele kuće.

On će vanredna ovlašćenja iskoristiti i da prebaci 2,5 milijardi dolara iz programa borbe protiv narkotika i 600 miliona iz fonda ministarstva finansija.

Uz 1,375 milijardi dolara, namijenjenih za zaštitu granice predlogom zakona koji je sinoć usvojio Kongres, Tramp će ove godine imati oko osam milijardi dolara za izgradnju novih i popravke i zamjenu postojećih barijera duž granice. To je znatno više od 5,7 milijardi koliko je Kongres odbio da mu da.

Trampovu odluku da proglasi vanredno stanje na granici odmah su osudile brojne demokrate i neki republikanci, koji smatraju da je riječ o zloupotrebi moći.

Demokrate, koje u Predstavničkom domu Kongresa imaju većinu, planiraju da usvoje zakon kako bi blokirali Trampovu namjeru.

Taj zakon bi mogao da bude usvojen i u Senatu ako ga podrži šest republikanskih senatora koji su kritikovali najnoviji potez predsjednika SAD.

Takav ishod mogao bi da dovede do prvog veta koji je Tramp uložio u nešto više od dvije godine mandata.

Ako strategija kongresmena ne zaustavi Trampa, pitanje će se najvjerovatnije naći pred sudom.

Preporučujemo za Vas