"Eto, uhvaćen si. Šta sam uradio? Ubio sam ih naravno"

Durst se nakon ubistva Berman preselio u Teksas gdje je živio maskiran u ženu i glumio da je nijem
135 pregleda 6 komentar(a)
Robert Durst, Foto: Reuters
Robert Durst, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2015. 13:40h

Imućni ekscentrik Robert Durst, povezan sa dva ubistva i nestankom svoje supruge, uhapšen je u nedjelju uoči emitovanja posljednje epizode dokumentarca o njegovom životu.

On u posljednjoj epizodi na HBO kanalu saopštava da ih je "sve pobio". Snimatelji su kazali da se Durst zaboravio i da je ponio bubicu u toalet.

Međutim, ono što je uslijedilo je sve šokiralo jer se začulo kako Durst sebi govori: "Eto, uhvaćen si. Šta sam uradio? Ubio sam ih naravno".

Tu se i završava posljednja epizoda, i nije jasno da li su producenti rekli Durstu o tajno snimljenim riječima, niti je potvrđeno što je tačno Durst mislio.

FBI agenti su uhapsili Dursta u hotelu u Nju Orleansu, na osnovu naloga iz Los Anđelesa zbog ubistva ćerke jednog kriminalca prije 15 godina.

Durst je učestvovao u dokumentarcu pod nazivom: "Kletva: Život i smrti Roberta Dursta", koji je snimao Endrju Džarecki. Advokat Dursta, Čip Luis, je kazao da će on biti saslušan, ali da se ništa nije promijenilo oko nevinosti njegovog klijenta.

"Sve je sad o Holivudu", kazao je Luis. Međutim, Luis nije htio ništa da kaže o tome što Durst kaže na snimku.

Rođaci Dursta su zahvalni nadležnima što su ga uhapsili.

"Osjećamo olakšanje i zahvalni smo svima koji su pomogli u hapšenju Roberta Dursta. Nadamo se da će konačno odgovorati za sve što je uradio", kazao je njegov brat Daglas Durst.

Durst koji ima 71 godinu, je uvijek tvrdio da je nevin oko ubistva Suzan Berman 2000. godine. Otac Bermanove je bio saradnik kriminalaca iz Las Vegasa Bagzija Sigela i Mejera Lanskija.

Berman, spisateljica koja je postala portparol Dursta, je imala 55 godina kada je ubijena u svojoj kući u Beverli Hilsu. Njoj je ispaljen metak u glavu sa leđa, dok su se njujorški istražitelji spremali da je ispitaju o neriješenom nestanku Durstove žene Ketlin još 1982.

Nekadašnja okružna tužiteljka Dženin Piro je očekivala tada da će Berman pomoći da se slučaj nestanka konačno riješi. "Dokumentarac o Durstu je otkrio dokaze koje nadležne službe iz tri američke države nisu iskopale", dodala je Piro.

Posljednja epizoda je otkrila rukom pisanu adresu na pismu, koju je otkrio rođak ubijene žene, a koje je Durst poslao Berman. Rukopis je isto kao anonimno pismo koje je policiju obavijestilo o ubistvu u Beverli Hilsu.

Durst je kazao u dokumentarcu da samo onaj ko je ubio Berman je mogao da pošalje to pismo policiji. Iako nije poznato da li je autor Džarecki to podijelio sa policijom, iz nje su kazali da su dokazi koji su doveli do hapšenja otkriveni u prošloj godini.

Durst je i ranije dostavljao policiji primjerke rukopisa.

"Znam sve o slučaju. Nema sumnje da ćemo predstaviti jaku odbranu", naveo je advokat Luis.

On kaže da nema sumnje da je hapšenje iskoordinisano sa prikazivanjem posljednje epizode.

Durst se nakon ubistva Berman preselio u Teksas gdje je živio maskiran u ženu i glumio da je nijem, a uhapšen je 2001. godine nakon što su djelovi tijela njegovog komšije, Morisa Bleka, nađeni kako plutaju Galveston zalivom

Durst je uhapšen dok je bježao, i to dok je krao pileći sendvič i novine, iako je u džepu imao 500 dolara i 37 hiljada u iznajmljenom autu, gdje je imao i dva pištolja i marihuanu.

Luis je kazao poroti da je Durst upucao Bleka u samoodbrani i da je patio od Aspegerovog sindroma. On je priznao da je koristio nož, testere i sjekiru da iskomada Blekovo tijelo prije nego što je djelove bacio u vodu, ali je oslobođen optužbi za ubistvo.

Durst je i 2004. priznao da je kriv što je izbjegavao javljanje sudu dok je bio na slobodi pod kaucijom, kao i da je manipulisao dokazima, ali je pušten uslovno 2005. Potom je prekršio uslovni otpust, vrativši se u kuću gdje je Blek ubijen, i proveo je još 4 mjeseca u zatvoru.

Potom je hapšen i kažnjavan zbog uriniranja na javnog mjestu, a onda je pobjegao iz Hjustona u Nju Orelansu zbog "neželjene pažnje zbog epizode dokumentarca".

Bogatstvo Durstove familije se procjenjuje na oko 4 milijarde dolara, prema Forbsu. On je najstariji sin mogula nekretninama Simora Dursta, čija je Durst korporacija upravljala i jednom od kula Svjetskog trgovinskog centra koji je srušen u terorističkom napadu 9. septembra 2001.

Robert se otuđio od porodice kada je njegov brat Daglas izabran da vodi porodični posao. Durst je imao traume iz djetinjstva, jer ga je sa sedam godina otac zvao na krov zgrade kako bi probao da ubijedi suicidalnu majku da ne skoči. Nije uspio u tome.

Njegova žena Ketlin je iznenada nestala iz njihove vikendice kod Njujorka, a nestanak je prijavio upravo Robert. Njegov brat je govorio da se boji da će ga Robert ubiti, što je ovaj demantovao.

Članovi familije su izdejstvovali 2012. i 2013. zabranu prilaska, ali je uhvaćen u kršenju te naredbe jer je šetao ispred njihovih kuća.

Do dokumentarca je došlo tako što je Džarecki snimio film "All Good Things" 2010. godine sa Rajanom Goslingom, koji je bio inspisiran Durstovom pričom. Onda ga je sam Durst pozvao, tražio da se vide i pristao da sve ispriča pred kamerama.

Bonus video: