Merkel: Suočiti se sa ratnim zločinima poput Njemačke

"Meni je teško kao njemačkoj kancelarki da vam dajem savjete kako da se odnosite prema susjedima. To je proces koji treba da proizađe iz vašeg društva", dodala je
3 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.03.2015. 08:43h

Njemačka je bila u stanju da povrati svoj ugled u međunarodnoj zajednici zbog napora da se suoči sa zločinima koje je počinila u Drugom svjetskom ratu, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nalazi u posjeti Japanu.

Ona je rekla da ne može da uputi konkretne savjete Japanu jer u svakoj zemlji pouku treba da izvuče sam narod.

Prema njenim riječima, Njemačka još uvijek veoma cijeni velikodušnost svojih susjeda, koji su je ponovo prihvatili u međunarodnu zajednicu, uprkos holokaustu i drugim zlodjelima koje su počinili nacisti.

"Bez velikodušnog gesta naših susjeda, sve ovo bi bilo nemoguće. Međutim, Njemačka je pokazala spremnost da se otvoreno i nedvosmisleno suoči sa svojom istorijom", rekla je Angela Merkel.

"Meni je teško kao njemačkoj kancelarki da vam dajem savjete kako da se odnosite prema susjedima. To je proces koji treba da proizađe iz vašeg društva", dodala je.

Njena izjava dolazi u trenutku kada japanski premijer Šinzo Abe priprema izjavu povodom obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Japanske vlasti su se 1995. godine izvinile za zlodjela, priznavši prvi put kolonizaciju i agresiju u Aziji prije i tokom rata.

To izvinjenje snažno je odjeknulo u cijelom svijetu, a slično priznanje Japana uslijedilo je i 2005. godine.

U svijetu se, međutim, postavlja pitanje da li će Abe, za koga se smatra da je sklon reviziji japanske krivice u Drugom svjetskom ratu, slično izvinjenje uputiti i u saopštenju koje je najavio za 15. august ove godine, na 70. godišnjicu završetka rata.

Abe tvrdi da stoji iza izvinjenja iz 1995. godine, poznatog kao izjava iz Murajame.

Njegova najava da će izdati novo saopštenje izaziva, međutim, podozrenje da će pokušati da razvodni dosadašnje priznanje krivice Japana.

Bonus video: