Seul: Žiletom na ambasadora SAD

Pozivajući se na policijske izvore, televizija YTN javila je da je nepoznati muškarac napao Liperta žiletom na jednom sastanku u centru Seula
20 komentar(a)
Marko Lipert, Foto: Beta-AP
Marko Lipert, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.03.2015. 07:12h

Ambasador SAD u Južnoj Koreji Marko Lipert povrijeđen je u Seulu, prenela je južnokorejska televizija i dodala da je nepoznati napadač žiletom napao diplomatu.

Pozivajući se na policijske izvore, televizija YTN javila je da je nepoznati muškarac napao Liperta žiletom na jednom sastanku u centru Seula.

Televizija je prikazala snimak na kojem se vidi ambasador s povredom na licu. Lipert (42) odmah je prebačen u bolnicu, a napadač, koji je uzvikivao slogane protiv rata i za ujedinjenje dvije Koreje, odmah je uhapšen.

Napadač odmah uhapšen

SAD i Južna Koreja su pokrenule zajedničke vojne vježbe ove nedjelje, što je dovelo do rastuće tenzije u susjednoj Sjevernoj Koreji. Stejt department je odmah osudio napad i dodao da je ambasador van životne opasnosti.

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je povrijeđenog ambasadora SAD u Južnoj Koreji, Marka Liperta, kako bi mu poželio brz oporavak, saopštila je danas predstavnica za štampu Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

"Predsjednik je pozvao američkog ambasadora Marka Liperta kako bi mu prenio da je u mislima i molitvama sa ambasadorom i njegovom suprugom Robin, i da bi mu poželio sve najbolje i brz oporavak", saopštila je portparolka, javio je Rojters.

Američkog ambasadora u Južnoj Koreji Marka Liperta napao je u srijedu u centru Seula muškarac koji je kod sebe imao brijač i uzvikivao da dvije rivalske Koreje treba da se ponovo ujedine, javili su nešto ranije južnokorejski mediji i policija. Televizija YTN je javila da je muškarac u trenutku napada na Liperta uzvikivao: "Južna i Sjeverna Koreja treba da se ponovo ujedine".

Ta televizija je precizirala da se povrede nanijete Lipertu ne čine opasnim po život i da je napadača po imenu Kim uhapsila policija koja ga trenutno ispituje, prenio je AP.

Televizija, međutim, nije iznijela druge detalje.

Lipert (42) je preuzeo dužnost ambasadora u Seulu prošle godine i vrlo je popularan u Južnoj Koreji, navodi AP i dodaje da je njegova žena u toj zemlji rodila i dijete kome je par dao srednje ime korejskog porijekla.

Bonus video: