Predsjednik Jemena povukao ostavku

Hadi je u subotu pobjegao iz Sane nakon više mjeseci provedenih u kućnom pritvoru i stigao u Aden, grad na jugu zemlje, gdje njegove pristalice odbijaju da priznaju legitimitet predsjedničkog savjeta koji je postavila Huti milicija
0 komentar(a)
Jemen, protesti, Foto: Reuters
Jemen, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2015. 10:08h

Jemenski predsjednik Abedrabo Mansur Hadi povukao je ostavku, koju je podnio prošlog mjeseca pod pritiskom šiitske milicije, saopštio je njegov savjetnik.

Hadi je u subotu pobjegao iz Sane nakon više mjeseci provedenih u kućnom pritvoru i stigao u Aden, grad na jugu zemlje, gdje njegove pristalice odbijaju da priznaju legitimitet predsjedničkog savjeta koji je postavila Huti milicija.

On je u Adenu preuzeo sve predsjedničke dužnosti i poručio da su sve mjere koje su preduzeli Huti "ništavne i nelegitimne", prenio je AFP.

Predsjednik Jemena je poslao pismo u kome povlači svoju ostavku jemenskom parlamentu, koji se nikad nije formalno sastao kako bi je prihvatio, rekao je njegov savjetnik.

U pismu Hadi je pozvao poslanike da sarađuju sa njim na "normalizaciji bezbjednosne i ekonomske situacije u svim provincijama", a vladine ministre da se "odmah zapute na sjednicu u Aden".

Premijer Jemena Halid Bahah podnio je ostavku u isto vrijeme kad i predsjednik Hadi.

On se i dalje nalazi u kućnom pritvoru zajedno sa drugim ministrima i zvaničnicima.

Huti, koji čine oko 30 odsto stanovništva Jemena, prošlog septembra su zauzeli velike djelove teritorije te države, uključujući glavni grad Sanu.

Prošlog mjeseca, zauzeli su predsjedničku palatu i zarobili šefa države u njegovoj privatnoj rezidenciji.

Hadi i njegova vlada naposljetku su podnijeli ostavku.

Bonus video: