Japan obećao 15,5 miliona dolara za borbu protiv terorizma

Japan, koji na ovaj način želi da pokaže da neće popustiti pred terorizmom naveo je da će novac biti raspodijeljen posredstvom međunarodnih organizacija u pogođenim oblastima, uključujući i zemlje koje se graniče sa Sirijom i Irakom
0 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2015. 08:29h

Japan je najavio da će dati 15,5 miliona dolara za podršku borbi protiv terorizma na Bliskom Istoku i u Africi.

Zemlja je još u šoku poslije pogubljenja dvojice japanskih talaca od strane ekstremista Islamske države.

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida rekao je da će detalje o ovoj pomoći izložiti zamjenik ministra Jasuhide Nakajama na konferenciji o borbi protiv terorizma koja se održava kasnije ove nedjelje u Vašingtonu.

U ovaj iznos uključeno je i 7,5 miliona dolara koje je Kišida već obećao tokom posjete Briselu u januaru.

Novac je namijenjem podizanju kapaciteta borbe protiv terorizma na Bliskom Istoku i u Africi, uključujući kontrolu granica, načina vođenja istrage ili unapređenje zakona, objasnio je ministar u saopštenju.

Japan, koji na ovaj način želi da pokaže da neće popustiti pred terorizmom naveo je da će novac biti raspodijeljen posredstvom međunarodnih organizacija u pogođenim oblastima, uključujući i zemlje koje se graniče sa Sirijom i Irakom.

Početkom godine, prije nego što je izbila kriza sa japanskim taocima japanski premijer Šinzo Abe najavio je 200 miliona dolara nevojne pomoći zemljama koje se bore protiv pripadnika Islamske države koji kontrolišu velike djelove Iraka i Sirije.

Pripadnici islamske države odrubili su glavu dvojici japanskih talaca, Harunu Jukavi i novinaru Kendžiju Gotou u razmaku od nedjelju dana, pošto japanska vlada nije prihvatila njihov ultimatum da im plati otkup za taoce.

Ta ubistva koja su izazvala talas osuda u svijetu nisu umanjila odlučnost Japana da bude povezan sa borbom protiv terorizma, iako ne može da učestvuje vojno jer mu je to ustavom zabranjeno.

Bonus video: