Ki Mun: Jemen se raspada pred našim očima

Ban Ki Mun se obratio Savjetu bezbjednosti prije nego što je izvještaj dao izaslanik UN za Jemen Džamal Benoamar, putem video linka iz glavnog grada Jemena, Sane
3 komentar(a)
Ban ki Mun, Foto: Reuters
Ban ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2015. 19:42h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je danas da se "Jemen raspada pred našim očima" i da međunarodna zajednica ne može da ostane po strani i da to gleda.

"Ne možemo se zadovoljiti da nemoćno gledamo to raspadanje", rekao je Ban Ki Mun u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN koji je sazvao hitan sastanak o jemenskoj krizi.

Ban Ki Mun se obratio Savjetu bezbjednosti prije nego što je izvještaj dao izaslanik UN za Jemen Džamal Benoamar, putem video linka iz glavnog grada Jemena, Sane.

Jemen je u krizi bio mjesecima, dok su šiitski pobunjenici Huti, opsjedali glavni grad, Sanu, a zatim i zavladali.

Huti su prošle nedjelje raspustili parlament i preuzeli vlast poslije višemjesečnih sukoba. Predsjednik Abed Rabo Mansur Hadi i njegovi ministri su u kućnom pritvoru, a podnijeli su i ostavke.

Brojne strane ambasade, među kojima američka i britanska, zatvorene su ove nedjelje a osoblje evakuisano zbog političke krize i opasnosti pošto su šiitski pobunjenici zavladali velikim dijelom zemlje.

Ban Ki Mun je među izazovima s kojima se Jemen suočava naveo "opasnu političku krizu", "rastuće secesionističke tenzije na jugu" i tešku humanitarnu krizu koja pogađa 16 miliona ljudi.

Svi ti izazovi predstavljaju prijetnju regionalnom i međunarodnom miru i bezbjednosti rekao je generalni sekretar UN.

On je pozvao sve strane u Jemenu da počnu pregovore i da sarađuju u dobroj namjeri da bi se "što prije ponovo uspostavila legitimna vlada".

Zabrinutost je porasla kada su Huti proglasili da su preuzeli vlast u toj zemlji gdje djeluje jedan od najopasnijih ogranaka Al Kaide.

Izaslanik UN Džamal Benoamar je upozorio da nestabilnost u Jemenu može da stvori uslove za ponovno pojavljivanje Al Kaide na Arabijskom poluostrvu.

Benoamar je rekao da je zemlja na raskršću i da će ili zapasti u građanski rat ili će početi da se sprovodi politička tranzicija.

Rekao je da uprkos teškoćama UN neće otići i da će on nastaviti razgovore sa svim akterima u toj krizi.

Bonus video: