Vođa Boko Harama prijeti da će poraziti regionalne snage

Džihadistički borci Boko Harama izveli su tokom noći novi napad na jugoistočni nigerijski grad Difu
2 komentar(a)
Boko Haram, Foto: Beta-AP
Boko Haram, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.02.2015. 12:27h

Abubakar Šekau, misteriozni lider Boko Harama obećao je u novom video snimku objavljenom danas da će poraziti regionalne vojne snage koje se bore protiv te ekstremističke grupe na sjeveroistoku Nigerije, u susjednim Nigeru i u Kamerunu.

"Vaš savez ne vodi ničemu. Sakupite sve oružje i napadnite nas, samo napred, dobro ste došli", izjavio je on u 28-minuntnom video snimku objavljenom sa još dva snimka na Jutjubu.

Trupe iz Čada, Kameruna i Nigera pružaju podršku vojsci Nigerije posljednjih nekoliko dana u borbi protiv ove ekstremističke grupe čiji napadi prijete da se prošire i na susjedne zemlje. Boko Haram ima glavno uporište u sjeveroistočnoj Nigeriji.

Džihadistički borci Boko Harama izveli su tokom noći novi napad na jugoistočni nigerijski grad Difu, blizu granice sa Nigerom, u kome su pokušali da upadnu u zatvor.

Prema navodima jednog od izvora bila je žestoka razmjena vatre u Difi, ali napad na zatvor nije uspio i ekstremisti su potisnuti.

Čulo se puškaranje od ponoći do oko osam sati ujutro po lokalnom vremenu, a radi se o dosta smjelom napadu boraca Boko Harama na zatvor gdje se nalaze osumnjičeni članovi ove milicije.

Parlament Nigera danas treba da odobri angažovanje trupa te zemlje u borbama protiv Boko Harama u susjednoj Nigeriji, zajedno sa vojskama Čada i Kameruna.

Borba protiv Boko Harama proteklih mjeseci dobila je regionalnu dimenziju, a zauzvrat su ekstremisti su izveli napade u Kamerunu i Nigeru. Regionalni i zvaničnici Afričke unije sastali su se u subotu u prijestonici Kameruna Jaundeu, gdje je dogovoreno formiranje snaga za borbu protiv Boko Harama od 8.750 vojnika iz Nigerije, Čada, Kameruna, Nigera i Benina.

Zvaničnici kažu da bi snage mogle da budu raspoređene početkom sljedećeg mjeseca, ali i da bi problemi sa finansiranjem mogli da taj rok pomjere.

Bonus video: