Saudijska Arabija: Aziz novi kralj, Najef prestolonasljednik

Njegovo imenovanje za prestolonasljednika obilježeva ulazak prinčeva druge generacije u nasljednu liniju - unuka kralja Abdela Aziza, osnivača saudijske kraljevine
0 komentar(a)
Salman ben Abdel Aziz, Foto: Reuters
Salman ben Abdel Aziz, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2015. 16:16h

Novi saudijski kralj Salman ben Abdel Aziz ukazom je danas imenovao princa Mohameda ben Najefa za budućeg prestolonasljednika, a jednog od svojih sinova Mohameda ben Salmana za ministra odbrane zemlje.

Princ Mohamed ben Najef (55), koji će ostati ministar unutrašnjih poslova smatra se predvodnikom borbe protiv Al Kaide koja je na njega izvršila neuspio atentat 2009. godine.

Princ je bio dugo vremena u sijenci svog oca, princa Najefa, koji je umro 2012. godine a držao mjesto ministra unutrašnjih poslova 37 godina.

Njegovo imenovanje za prestolonasljednika obilježeva ulazak prinčeva druge generacije u nasljednu liniju - unuka kralja Abdela Aziza, osnivača saudijske kraljevine.

Do sada su samo sinovi osnivača saudijske dinastije nasljeđivali prijesto.

Novi ministar odbrane Mohamed ben Salman, koji je bio šef kabineta oca dok je bio prestolonasljednik, takođe će upravljati dvorom.

Kralj Saudijske Arabije Abdulah preminuo je danas u 91. godini.

Otkad je 2005. godine stupio na prijesto, a praktično i deceniju prije toga dok je bio regent, Abdulah je nastojao da moć svoje kraljevine kao značajnog proizvođača nafte upotrijebi za preoblikovanje Bliskog Istoka, prenijela je agencija AFP.

Bonus video: