Jemen: Postignut sporazum za okončanje nasilja

Sporazumom, koji je postignut večeras, pozivaju se naoružani Huti da se povuku oko kuće i rezidencije predsjednika Hadija, koju su opkolili u utorak
50 pregleda 0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2015. 20:05h

Jemenski predsjednik Abde Rabo Mansur Hadi postigao je sporazum sa šiitskim pobunjenicima za okončanje nasilja u prijestonici. Kako prenosi jemenska državna agencija SABA, sporazumom, koji je postignut večeras, pozivaju se naoružani Huti da se povuku oko kuće i rezidencije predsjednika Hadija, koju su opkolili u utorak.

Od pobunjenika se takođe zahtijeva da oslobode visokog savjetnika predsjednika koga su kidnapovali prethodnih dana. U sporazumu postoji odredba kojom se izlazi u susret zahtjevima pobunjenika za izmjenu Ustava i povećava njihova zastupljenost u parlamentu i državnim institucijama.

Savjetnici predsjednika saopštili su ranije u toku dana da je on "zarobljenik" u svom domu. Huti, koji čine oko 30 odsto stanovništva Jemena, prošlog septembra su zauzeli velike djelove teritorije te države, uključujući glavni grad Sanu.

Prethodnih dana Huti su oteli šefa Hadijeve kancelarije kako bi, kako su saopštili, spriječili planirani sastanak o novom Ustavu koji predviđa podjelu zemlje na šest federalnih regiona.

Bonus video: