Šiitski pobunjenici zauzeli predsjedničku palatu u Jemenu

Obezbjeđenje predsjedničke palate, u kojoj se nalazi glavna kancelarija predsjednika Abd-Rabu Mansura Hadija, saopštilo je da su nakon kraće borbe predali kontrolu nad palatom borcima šiitske oružane grupe poznate pod nazivom Huti
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Beta-AP
Jemen, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.01.2015. 16:50h

Šiitski pobunjenici upali su danas u predsjedničku palatu u jemenskoj prijestonici Sani nakon kraće borbe s obezbjeđenjem tog zdanja.

Obezbjeđenje predsjedničke palate, u kojoj se nalazi glavna kancelarija predsjednika Abd-Rabu Mansura Hadija, saopštilo je da su nakon kraće borbe predali kontrolu nad palatom borcima šiitske oružane grupe poznate pod nazivom Huti, prenio je Rojters.

Svjedoci su potvrdili da je između snaga Huta i čuvara palate došlo do kraćeg sukoba i dodali kako su videli da su Huti takođe zaplijenili oklopna vozila koja su se nalazila ispred ulaza u palatu.

Juče su se oko predsjedničke palate u Sani odvijale žestoke borbe između Huta i vojske, što su najoštriji sukobi u prijestonici Jemena u proteklih nekoliko godina, a okončani su tako što su pobunjenici okružili rezidenciju premijera. U tim sukobima je poginulo devet, a povređeno 90 ljudi prije nego što je sinoć na snagu stupio prekid vatre, koji se primjenjivao i veći dio današnjeg dana, sve do najnovijih sukoba.

Bonus video: