Demokrate odbacile Trampov predlog za okončanje blokade vlade

Oni su ocijenili da u ponudi američkog predsjednika nema ničeg novog
501 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2019. 10:12h

Američki predsjednik Donald Tramp ponudio je kompromis za okončanje djelimične blokade federalne vlade koja traje više od četiri nedjelje, ali su to odmah odbacile demokrate, ocijenivši da u predlogu nema ničeg novog.

Tramp je ponudio da produži zaštitu za mlade ljude dovedene u zemlju ilegalno kao djeca, tzv. Sanjare, ako mu demokrate daju 5,7 milijardi dolara koliko traži za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Drugi predlog se odnosi na osobe koje imaju status privremene zaštite (TPS). Više od 300.000 ljudi iz zemalja pogođenih ratom ili katastrofama ima dozvolu da rade u SAD pod tim programom, kome se Tramp suprotstavlja.

On je ponudio da produži na tri godine zaštitu i pristup dozvolama za rad i za Sanjare i za osobe koje imaju privremenu zaštitu.

Uključio je i druge predloge, među kojima i 800 miliona dolara za hitnu humanitarnu pomoć, 2.750 više graničnih agenata i bezbjednosnih zvaničnika i 75 novih timova sudija za imigraciju, što su demokrate takođe predlagale.

Tramp je u izjavi iz Bijele kuće rekao da nudi "zdravorazumski kompromis koji obje strane treba spremno da prihvate".

On je rekao da želi da prekine blokadu i pruži Kongresu put naprijed da se ona okonča. Međutim, Tramp ne odustaje od traženja 5,7 milijardi dolara da se finansira izgradnju zida na meksičkoj granici, što je razlog za blokadu.

Tramp je ponovo iznio svoje razloge za izgradnju zida i istakao da to neće biti jedna neprekidna konstrukcija već čelične barijere postavljene samo u prioritetnim oblastima, ali je zadržao zahtjev za 5,7 milijardi dolara.

Demokrate su odbacile tu ideju i zatražile od Trampa da prvo ukine blokadu vlade koja pogađa 800.000 zaposlenih u saveznim službama i najduža je blokada u istoriji zemlje.

Predsjednica Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi, rekla je da predsjednikov predlog za okončanje 29-dnevne djelimične blokade vlade predstavlja kompilaciju nekoliko ranije odbačenih inicijativa od kojih je svaka neprihvatljiva.

Vođa demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je da je Trampov predlog jednostavno "još uzimanja talaca", kao i da predsjednik nudi jednostrane i neefikasne ljekove.

Bonus video: