Nije baš najpametniji kriminalac: Vodio onlajn prodaju droge pomoću mejla sa sopstvenim imenom

Ovonedjeljna hapšenja u SAD, Irskoj i Njemačkoj u okviru zajedničke akcije u više desetina zemalja predstavlja veliki preokret u naporima da se razotrkiju mračni sokaci interneta
64 pregleda 1 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Reuters
Hapšenje, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2014. 20:05h

Čovjek koji je vodio posao na sajtu za prodaju droge "Silk roud 2.0" (Silk Road), uhapšen je pošto je server tog sajta bio registrovan na mejl baš s njegovim imenom i prezimenom blake@benthall.net, piše časopis Forin polisi (Foreign Policy).

Sajt "Silk roud" nije bio vidljiv za obično surfovanje internetom, pošto je za pristup potreban poseban pretraživač Tor (skraćeno od The Onion Router) koji čuva anonimnost korisnika i vezuje se za takozvani "mračni internet" (Darknet).

Blejk Bental je uhapšen u četvrtak u okviru međunarodne akcije tokom koje uhapšeno više od 15 ljudi, zaplijenjeno milion dolara u digitalnoj valuti i 225.000 dolara gotovine, droge, zlata i srebra.

Europol je saopštio da su u akciji pored sajta "Silk roud" zatvoreni i drugi internet sajtovi za prodaju droge poput portala "Hydra", "Cloud Nine", "Pandora" i "Blue Sky". Za trgovinu na tim sajtovima se kroriste digitalne valute, najčešće bitkoin.

Darknet i pretraživač Tor najčešće koriste sajberkriminalci koji pokušavaju da sakriju svoje akvinosti na internetu, ali i borci za ljudska prava koji nastoje da izbjegnu nadzor vlasti u autoritarntim režimima, piše Forin polisi.

Taj časopis, međutim, dodaje da službe zapadnih zemalja tvrde da su raskrinkale sistem zašitete koju nudi Tor i da njegovi korisnici više ne mogu da očekuju da će biti anonimni.

Ovonedjeljna hapšenja u SAD, Irskoj i Njemačkoj u okviru zajedničke akcije u više desetina zemalja predstavlja veliki preokret u naporima da se razotrkiju mračni sokaci interneta.

Blejk Bental, međutim, izgleda nije uhapšen zato što su policijske i obavještajune službe razbile Tor, već jednostavno zato što su vlasti mogle lako da ga identifikuju pošto su otrkile da je server "Silk rouda" registrovan na mejl s njegovim imenom i prezimenom.

Sajt "Silk Road 2.0" preko kojeg su prodavani ekstazi, kokain i El-es-di (LSD), otvoren je pošto je prošle godine zatvoren prvobitni "Silk roud" preko kojeg su takođe prodavani narkotici, a njegov osnivač Ros Ulbriht uhapšen.

Ironično, Ulbriht je uhapšen na skoro istovjetan način kao i njegov nasljednik Bental - koristio je korisnički nalog na "Silk roudu" koji je registrovan na mejl s njegovim imenom - rosulbricht@gmail.com, prenio je portal Biznis insajder (Business Insider).

Bonus video: