Francuska uskoro odlučuje o priznavanju Palestine

Najmanje 112 zemalja je priznalo palestinsku državu, a prema palestinskim vlastima, 134 zemlje, od kojih sedam članica EU koje su to učinile prije ulaska u Uniju - Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar
0 komentar(a)
Palestina, zastava, Foto: Reuters
Palestina, zastava, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2014. 16:56h

Francuski parlament u decembru će glasati o predlogu rezolucije kojim se vlada poziva da prizna palestinsku državu, saopštili su danas komunistički poslanici, incijatori rezolucije.

Rezolucija predlaže da "prizna svoju posvećenost principu održive palestinske države koja živi u miru zajedno s Izraelom uz nadu će Francuska priznati suverenitet demokratske palestinske države".

Švedska je 30. oktobra postala prva stara članica Evropske unije koja je priznala palestinsku državu, što su Palestinci pozdravili kao "hrabru i istorijsku" odluku, a Izrael osudio.

Prema podacima Frans presa, najmanje 112 zemalja je priznalo palestinsku državu, a prema palestinskim vlastima, 134 zemlje, od kojih sedam članica EU koje su to učinile prije ulaska u Uniju - Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.

Bonus video: