NE ŽELE PROMJENE

Jordan Izraelu: Usprotivićemo se zbog svetih mejsta

"Veoma je lako zapaliti vjersku vatru, ali mnogo teže ugasiti je", poručio je Netanijahu
0 komentar(a)
kralj Abdulah, Foto: Wikipedia
kralj Abdulah, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 02.11.2014. 15:32h

Jordanski kralj Abdulah II poručio da će se usprotiviti bilo kakvom pokušaju Izraela da promijeni status muslimanskih ili hrišćanskih svetih mjesta u Jerusalimu.

"Jordan će nastaviti da se suprotstavlja svim raspoloživim sredstvima izraelskoj jednostranoj politici i mjerama u Jerusalimu i očuvaće svoja muslimanska i hrišćanska sveta mjesta, sve dok mir ne bude ponovo uspostavljen u zemlji mira", rekao je u svom govoru jordanski kralj.

Jordan je upravljao istočnim Jerusalimom i Zapadnom Obalom do 1967, kada je Izrael osvojio ove teritorije u šestodnevnom ratu, naveo je AFP. Proteklih mjeseci, gotovo svakodnevno, dolazilo je do sukoba između palestinskih demonstranta i izraelske policije u Jerusalimu, a najviše ih je bilo na području svetog mjesta koje poštuju i Jevreji i muslimani. Jevreji ovo mjesto zovu Brdo hrama, zbog hramova koji su tu stajali u biblijska vremena, a muslimani Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište), na kome leži džamija Al Aksa, i ono je njihovo treće najsvetije mjesto, poslije Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je danas na smirivanje situacije u Jerusalimu, i obećao da će status najsvetijeg mjesta u tom gradu ostati nepromijenjen, prenio je AP. Prošle sedmice u Jerusalimu, jedan palestinski napadač pucao je i ranio jednog aktivistu rođenog u SAD, koji se zalagao za veća prava na molitvu na Brdu hrama. Izrael je optužio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa za podsticanje nasilja, zbog poziva da se Jevrejima zabrani pristup svetom mjestu. "Veoma je lako zapaliti vjersku vatru, ali mnogo teže ugasiti je", poručio je Netanijahu. Od ljeta traju neredi u Jerusalimu, a palestinska omladina bacala je bombe i molotovljeve koktele na izralesku policiju. Prošlog mjeseca, jedan palestinski vozač, uletio je kolima u prepunu željezničku stanicu usmrtivši tromjesečnu izraelsko-američku djevojčicu i jednu ženu iz Ekvadora. Izraelska vlada je donijela izmene krivičnog zakona, kojima se uvode oštrije kazne, do 20 godina zatvora, za Palestince koji bacaju kamenice na auomobile.

Preporučujemo za Vas