Urugvaj bira nasljednika "najsiromašnijeg šefa države u svijetu"

Lakal Pu je obećao da će se oštro boriti protiv kriminala, poboljšati obrazovanje i modifikovati zakon koji je Muhika uveo za stvaranje provog nacionalnog legalnog tržišta marihuane
0 komentar(a)
Luis Lakalje Pu i Tabare Vaskes, Foto: Reuters
Luis Lakalje Pu i Tabare Vaskes, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2014. 16:43h

Urugvajci danas biraju novog predsjednika na izborima koji bi mogli da odluče i sudbinu pionirskog zakona o marihuani, kojom je legalizovana i pod okriljem države stavljena proizvodnja i prodaja te lake droge.

Odlazeći predsjednik Hose Muhika vodio je Urugvaj tokom perioda ekonomskog prosperiteta i dobio pohvale iz svijeta za društvene reforme među kojima je legalizacija marihuane i istopolnih brakova.

Kandidat njegove koalicije Široki front, 74-godišnji Tabare Vaskes, vodi u anketama, ali pobjeda u prvom krugu je daleko od izvjesne. Njegov glavni rival je kandidat desnog centra iz Nacionalne partije, 41-godišnji Luis Alberto Lakal Pu, sin bivšeg predsjednika.

Lakal Pu je obećao da će se oštro boriti protiv kriminala, poboljšati obrazovanje i modifikovati zakon koji je Muhika uveo za stvaranje provog nacionalnog legalnog tržišta marihuane. Iako će ostati da pojedinci legalno mogu da uzgajaju te biljke, prema njegovom planu će se država povući iz proizvodnje i prodaje.

Na dalekom trećem mjestu je 54-godišnji Pedro Bordaberi iz Kolorado partije, čije je otac kao izabrani predsjednik uveo diktaturu. On se protivi zakonu o marihuani i obećao je da će ga ukinuti ako bude izabran.

Muhika – poznat u svijetu kao “najsiromašniji predsjednik” - ne može da se kandiduje za novi mandat, ali je i dalje veoma popularan zbog ekonomskog rasta i podizanje standarda. Njegove društvene reforme su manje popularne u Urugvaju, a kritičari kažu da tokom njegovog predsjednikovanja vlada nije uspjela da se izbori s problemima u obrazovanju, bezbjednosti i ekologiji.

Bonus video: