Dolar oslabio drugu sedmicu zaredom

Pritisak na dolar posljedica je, između ostalog, ocjene potpredsjednika FED-a da bi normalizaciju monetarne politike u SAD-u mogli ugroziti slabe šanse globalne ekonomije, što znači da bi američka centralna banka mogla odložiti povećanje ključnih kamatnih stopa
103 pregleda 0 komentar(a)
Dolari, Foto: Shutterstock
Dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.10.2014. 14:45h

Američki dolar je na svjetskim valutnim tržištima ove sedmice oslabio, drugi put zaredom, jer ulagači očekuju da će Federalne rezerve (FED) odložiti zaoštravanje monetarne politike zbog slabosti svjetske ekonomije.

Kurs dolara prema japanskoj valuti pao je ove sedmice 0,8 odsto na 106,85 JPY. Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura porasla 1,1 odsto na 1,2760 dolara, prenosi SEEbiz.

Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, 0,3 odsto na 136,35 JPY.

Kurs dolara postojano je jačao prema drugim vodećim svjetskim valutama od sredine jula, dostigavši najviše nivoe u višegodišnjem periodu. Ipak, u posljednje dvije sedmice oslabio je, jer tržištima glavobolje zadaju brige oko globalnog rasta i njegovog uticaja na šanse za kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Pritisak na dolar posljedica je, između ostalog, ocjene potpredsjednika FED-a Stanleya Fischera da bi normalizaciju monetarne politike u SAD-u mogli ugroziti slabe šanse globalne ekonomije, što znači da bi američka centralna banka mogla odložiti povećanje ključnih kamatnih stopa.

„Ukoliko rast u svijetu bude slabiji nego što se procjenjuje, to bi moglo voditi sporijem ukidanju podsticajnih mjera FED-a nego inače“, kazao je Fischer.

Iz toga su ulagači zaključili da FED neće žuriti s podizanjem kamatna, iako su donedavno mnogi očekivali povećanje kamata američke centralne banke polovinom naredne godine. Posljednja kretanja na finansijskim tržištima sugerišu da do toga neće doći do početka 2016. godine.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo američkim ekonomskim pokazateljima, krajem sedmice je zaustavljen pad cijena dionica na Vol stritu, pri čemu se oporavio i kurs dolara.

„Zaustavljen pad na Vol stritu zasad je pomogao kursu dolara, ali teško je reći je li nestala nesklonost riziku. Više to vidim kao prirodni oporavak dolara“, kazao je Ian Stannard, valutni strateg u banci Morgan Stanley.

On je dodao da je dolar posljednjih dana toliko oslabio u odnosu na jen da bi u nekom trenutku svakako morao ojačati, ali s obzirom na to da su prinosi na američke državne obveznice još vrlo niski, svako jačanje američke valute bi moglo naići na prepreke i iščeznuti.

Bonus video: