Zatvorena kobna staza na Himalajima

Bilans žrtava prošlonedjeljne katastrofe, najgore u novijoj istoriji Nepala, porastao je juče pošto je iz spasilačkog helikoptera primijećeno još devet tijela
92 pregleda 0 komentar(a)
Himalaji, Foto: Shutterstock
Himalaji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.10.2014. 13:29h

Nepalski zvaničnici zatvorili su danas dio popularne staze na Himalajima, nakon što je prošle sedmice u sniježnom nevremenu, olujama i lavinama, život izgubilo 38 planinara.

Među poginulima u nevremenu koje je zahvatilo gornje djelove planinskog lanca Anapurna na sjeveru Nepala su strani planinari, vodiči i lokalno stanovništvo.

Većina od nekoliko stotina planinara koji su bili zarobljeni u snijegu je spaseno, a spasilačka misija u koju su bili uključeni helikopteri polako se završava, rekao je vladin zvaničnik Jama Bahafur Čokhajl.

Sa poboljšanjem vremenskih prilika, novi planinari već kreću istim putem uprkos očiglednim opasnostima, zbog čega su vlasti bile primorane da stazu zatvore, rekao je Čokhajl.

Staza je proglašena nebezbjednom i na mnogim djelovima nije vidljiva zbog snijega koji je nanijela oluja, prenijeo je AP.

Bilans žrtava prošlonedjeljne katastrofe, najgore u novijoj istoriji Nepala, porastao je juče pošto je iz spasilačkog helikoptera primijećeno još devet tijela.

Za sada ne postoje planovi da se tijela, za koja se vjeruje da pripadaju Šerpasima, nepalskim vodičima, pokupe, a koja se nalaze u oblasti Šanta na visini od 5.100 metara, rekao je Ram Čandra Šarma iz Udruženja vodiča, takođe angažovanog na akciji spasavanja.

Zbog strmog terena nemoguće je da helikopter sleti i preuzme tijela, rekao je Jadav Kojrala iz Štaba za krizne situacije u Katmanduu.

Do sada je indentifikovano 25 žrtava, među kojima su osobe iz Kanade, Indije, Izraela, Slovačke, Poljske i Japana. Osam poginulih su Nepalci, a 13 nastradalih još nije identifikovano.

Bonus video: