Malala dobila Nobelovu nagradu za mir

50 pregleda 3 komentar(a)
Malal Jusufzaj, Foto: Reuters
Malal Jusufzaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2014. 10:46h

Indijac Kailaš Satiarti i Pakistanka Malala Yusufzaj nagrađeni su Nobelovom nagradom za mir za 2014. godinu. Kako je navedeno, oni su nagrađeni za borbu protiv supresije djece i mladih, i borbu za prava sve djece na obrazovanje.

"Djeca moraju da idu u školu i ne smiju da budu finansijski eksploatisana", rekao je predsjednik Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland. Malala Jusafzaj (17) je djevojčica koja vodi kampanju za obrazovanje djevojčica u Pakistanu, a kojoj je prije dvije godine talibanski borac pucao u glavu. Satiarti (60) promoviše ideje nekadašnjeg vođe naroda Indije Mahatme Gandija i bio je lider mirnih protesta "koji su za cilj imali borbu protiv teške eksploatacije djece radi finansijske dobiti", naveo je Nobelov komitet.

Prošle godine nagrada je uručena Organizaciji za zabranu korišćenja hemijskog oružja (OPWC) - krovnom i diplomatskom tijelu u tom polju, a na odluku je uveliko uticala prošlogodišnja situacija u Siriji gdje su u ratnim sukobima korišteni hemijski gasovi koji su uzrokovali smrt velikog broja stanovništva.

Ove godine za prestižnu nagradu bilo je nominovano rekordnih 278 kandidata među kojima su se isticala imena papa Franja, Edvarda Snoudena, Hozea Muhike, ali i recimo Vladimira Putina.

Bonus video: