Asad na molitvi za Kurban bajram

Vrhovni vjerski vođa u Damasku Adnan Afjuni iskoristio je propovjed da kritikuje međunarodnu zajednicu što je podržala pobunu protiv Asada koja je počela 2011.
1 komentar(a)
Bašar al Asad na molitvi, Foto: Beta/AP
Bašar al Asad na molitvi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.10.2014. 10:06h

Sirijski predsjednik Bašar al Asad, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, prisustvovao je danas molitvi u džamiji u glavnom gradu Damasku, kojom je obilježen početak velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Sirijska televizija emitovala je snimke na kojima se vidi kako se Asad moli u džamiji El Numan Bin Bašir, zajedno sa zvaničnicima vlade i velikim muftijom Sirije Ahmedom Badredinom Hasunom.

Vrhovni vjerski vođa u Damasku Adnan Afjuni iskoristio je propovjed da kritikuje međunarodnu zajednicu što je podržala pobunu protiv Asada koja je počela 2011. godine.

"Bajram je povezan sa srećom u životu muslimana. Bajram međutim nije ušao u naše domove jer su zapadni i arapski kolaboracionisti odlučili da od naše zemlje naprave bojno polje i sprovedu svoje interese", rekao je on.

"Molimo se svemoćnom Bogu da zaštiti našu zemlju, da ne postane ratna zona, raskomadana i podijeljena", rekao je Afjuni i podsjetio na "planove Bijele kuće koji se sada sprovode na sjeveru i istoku Sirije".

Ovo se, navodi AFP, izgleda odnosi na vazdušne udare koje sprovodi koalicija sa SAD na čelu, protiv džihadista Islamske države, koja ima uporišta na sjeveru i istoku zemlje.

Asad se rijetko pojavljivao u javnosti tokom građanskog rata u Siriji koji je ušao u četvrtu godinu.

Prema riječima aktivista, do sada je u ratu ubijeno 190.000 ljudi.

Asad je posljednji put viđen u javnosti u julu, kada je prisustvovao molitvi za Ramazanski bajram, kojim se okončava post tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Bonus video: