Ubijen gradonačelnik s Duterteove liste osumnjičenih za šverc droge

Otkako je Duterte došao na vlast 2016, policija je objavila da je ubila 4.410 osumnjičenih trgovaca drogom i zavisnika
62 pregleda 0 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Beta-AP
Rodrigo Duterte, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.09.2018. 08:42h

Filipinski gradonačelnik čije ime se našlo na spisku fukcionera koje je predsjednik države Rodrigo Duterte optužio za umiješanost u trgovinu drogom ubijen je danas u svojoj kancelariji, saopštila je policija.

Ubistvo Marijana Blanka, gradonačelnika grada Ronda, posljednje je u nizu ubistava zvaničnika osumnjičenih za ulogu u švercu narkotika.

Politički život na Filipinima je tradicionalno obilježen nasiljem, pa tako i ubistvima, ali organizacije za ljudska prava ocjenjuju da je situacija dodatno pogoršana kampanjom koju predsjednik Duterte vodi protiv droge.

Gradonačelnika Blanka (59) ubile su malo poslije ponoći nepoznate osobe, naveo je šef lokalne policije Hajr Palkon.

"Očevici su ispričali da su četiri naoružane osobe izašle iz belog kamioneta i ušle u gradsku kuću. Gradonačelnik je bio tamo i spavao u kancelariji", rekao je Palkon.

Prema njegovim riječima, ime Marijana Blanka nalazilo se na spisku funkcionera osumnjičenih za konzumiranje, prodaju ili zaštitu šverca droge koji je sastavio Duterte.

Te navode je potvrdila filipinska Agencija za borbu protiv narkotika (DEA).

Blanko je ubijen nedugo pošto je Nacionalna policijska komisija od njega zatražila da preda svoja ovlašćenja lokalnoj policiji zbog sumnji da se "bavio ilegalnim aktivnostima u vezi sa trgovinom drogom", izjavio je portparol DEA.

On je najmanje šesti gradonačelnik ili zamjenik gradonačelnika ubijen na Filipinima od maja.

Gradonačelnik grada Tanuan Antonio Halili u julu je ubijen iz snajpera tokom proslave u gradskoj kući.

Otkako je Duterte došao na vlast 2016, policija je objavila da je ubila 4.410 osumnjičenih trgovaca drogom i zavisnika.

Nevladine organizacije tvrde da bi taj broj mogao biti i tri puta veći i navode da je možda riječ o zločinu protiv čovječnosti. One optužuju policiju i paravojne formacije da ubijaju ljude bez ikakvih dokaza o njihovoj eventualnoj umiješanosti u trgovinu drogom.

U februaru su nepoznate osobe ubile i Blankovog nećaka i zamjenika, advokata po profesiji, kada je izašao iz sudnice u kojoj je branio optuženog narkobosa.

Bonus video: