ZVANIČNA POSJETA IZRAELU

Duterte u Jad Vašemu označio Hitlera ludakom

"Ne mogu da zamislim zemlju koja sluša ludog lidera i ne mogu nikada da shvatim prizor ljudskog bića koji ide da serijski ubija, ubija starce, žene i djecu. Nadam se da se to neće ponovo desiti", rekao je Duterte
0 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 16:00h

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte, koji je jednom sebe uporedio s Hitlerom, posjetio je danas Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu i tamo Hitlera označio ludakom.

Ta izjava predstavlja dramatični zaokret za Dutertea koji je 2016. godine svoju kampanju protiv dilera droge uporedio s holokaustom, rekavši da bi bio sretan da pogubi tri miliona zavisnika od droge. 

On se kasnije izvinio za tu izjavu. Danas je govorio s poštovanjem tokom obilaska Jad Vašema i naveo da holokaust nikada ne bi trebalo da se ponovi i da nema mjesta za despote u modernom svijetu. 

"Ne mogu da zamislim zemlju koja sluša ludog lidera i ne mogu nikada da shvatim prizor ljudskog bića koji ide da serijski ubija, ubija starce, žene i djecu. Nadam se da se to neće ponovo desiti", rekao je Duterte, dodavši da uvijek postoji lekcija za učenje da bi se despota i lidera koji pokazuju ludilo odmah trebalo otarasiti. 

Duterteu, prvom predsjedniku Filipina, koji je došao u posjetu Izraelu priređen je srdačan doček uprkos kritikama da je on lider koga optužuju za kršenje ljudskih prava u smrtonosnom obračunu s dilerima droge. 

On će, kako se očekuje, tokom četvorodnevne posjete započete u nedjelju, razgovarati s izraelskim zvaničnicima i o prodaji ružja Filipinima. 

Danas se sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom. Oni su zajedno prisustvovali potpisivanju tri sporazuma u oblasti trgovine, nauke i socijalne zaštite. 

Netanjahu je rekao da Filipinci posljednjih godina pomažu starima u Izraelu, uključujući Netanjahuovog oca. 

Duterte je zahvalio Izraelu što je domaćin radnicima iz Filipina kojih ima oko 28.000 i za pomoć njegovoj zemlji.

Preporučujemo za Vas