Kako suše utiču na doručak?

Zbog ozbiljnosti i dugoročne prirode ovih suša, cijene hrane će početi da rastu - prvo u Americi, a potom i dalje
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2014. 17:32h

Neki sastojci doručka će uskoro morati da poskupe. Suše koje su pogodile Kaliforniju i Brazil, već su dovele do pojave sukoba oko vode koji su predviđeni za neku dalju budućnost.

Zbog ozbiljnosti i dugoročne prirode ovih suša, cijene hrane će početi da rastu - prvo u Americi, a potom i dalje.

Ispod su navedeni primjeri hrane i pića koji će poskupeti kako suše i druge prirodne katastrofe budu uticale na zalihe širom svijeta.

Kafa

Gde je nestašica? U Brazilu...za sada.

Detalji: Suša u Brazilu (najvećem proizvođaču kafe na svijetu) mogla bi da zbriše 10 odsto proizvodnje do 2020. goidne, što potencijalno može povećati cijenu ove robe.

Prognoza za doručak: Još uvek postoje drugi regioni gdje se proizvodi kafa, ali stručnjaci za klimatske promene prognoziraju da će tokom naredne decenije, toplije temperature uticati na uzgajivače kafe širom svijeta, što će dovesti do nestašice kafe.

Za sada, proizvodnja kafe je u porastu, ali je još uvijek prerano da bi se znalo da li će ovakav trend biti održiv na duže staze.

Dodaci za omlet

Gdje je nestašica? U Kaliforniji.

Detalji: Avokado, paradajz i papričice koji rastu u sunčanoj Kaliforniji u posljednje vreme dobijaju previše svjetlosti, a nimalo kiše, uslijed čega je došlo do nestašice ovog ukusnog voća i povrća i porasta njihove cijene.

Prognoza za doručak: Ukoliko ste ljubitelji baš kalifornijskog zeleniša, ishod nije najsjajniji. Kalifornijski proizvodi će biti skuplji, ali na sreću, drugi djelovi svijeta, poput Čilea i Meksika će dopuniti nedostatak na policama supermarketa.

Pšenica i brašno

Koga kriviti za nestašicu? Velike ravnice Sjedinjenih Američkih Država, Rusiju i Ukrajinu.

Detalji: Suša je pogodila žitnicu SAD-a četvrtu godinu za redom, terajući cijene da skaču. Međutim, Amerikanci nisu jedini koji se suočavaju sa većim cijenama pšenice. Kao dodatak suši, sukob između Ukrajine i Rusije (oba velika proizvođača pšenice) mogao bi da prouzrokuje još veći rast cijena, kako buduće sankcije budu uticale na rusku pšenicu i nasilje koje može da prekine ukrajinsku proizvodnju.

Prognoza za doručak: Cijene brašna još fluktuiraju, ali uz sve nemire (prirodne i političke) na područjima svjetskih žitnica, vaš pšenični tost bi mogao da poskupi.

Mlijeko

Gdje je nestašica? U Kaliforniji.

Detalji: Kalifornijske suše znače manje odgovarajuće trave za krave muzare, tjerajući farmere da je uvoze iz drugih država. To znači da će proizvodnja mliječnih proizvoda postati skuplja.

Prognoza za doručak: Cijene mlijeka su pale ove godine od 3,74 dolara po galonu u maju to 3,65 dolara u julu. Međutim, ukupno gledano cijene rastu od sredine 2009. godine, kada je mlijeko bilo ispod 3 dolara po galonu. Zanimljivo je da drugi mliječni proizvodi niijsu tako ugroženi, jer mogu duže da stoje na policama od svježeg mlijeka.

Nutela

Gdje je nestašica? U Turskoj.

Detalji: Glavni uzrok problema sa lješnicima, jednog od ključnih sastojaka čokoladnog "blaženstva" Nutele predstavlja mraz, a ne suša. Turska, koja proizvodi 70 odsto svjetskog lješnika, bila je pogođena nezabilježenim mrazom i gradom koji je zbrisao ogroman dio zaliha. To je doprinijelo da cijena lješnika skoči za čitavih 60 odsto.

Prognoza za doručak: Za samu Nutelu, prognoza je odlična. Brend konzumira oko 25 odsto svjetskog lješnika, ali je u julu roditeljska kompanija Ferero, objavila da je kupila jednog od najvećih proizvođača lješnika u Turskoj. I dalje će biti nešto lješnika za ostale, ali svijet neće ostati potpuno bez Nutele.

Slanina i šunka

Gdje je nestašica? U Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Detalji: Nezgodan virus koji je prouzrokovao ozbiljnu dijareju kod svinja ubio je između 5 i 10 odsto ovih životinja u SAD-u, zbog čega je njihova cijena skočila. Virus najvjerovatnije neće preći na čovjeka, a svinjetina je bezbjedna za jelo, ali bolest je smrtonosna za prasiće.

Prognoza za doručak: Skuplji svinjski proizvodi su već tu, ali visoke cene ne sprečavaju ljubitelje slaninice da obavljaju svoj jutarnji ritual. Neke grupe predviđaju da će od jeseni doći do pada cijene, kako se proizvođači budu navikli na novu realnost.

Sok od pomorandže

Gdje je nestašica? U Brazilu.

Detalji: Pored suše koja utiče na kafu, Brazil ima još jedan problem. U februaru Uprava za hranu i ljekove SAD-a zabranila je uvoz zamrznutog koncentrisanog soka od pomorandže iz Brazila, zato što je pronađen fungicid u proizvodu. Fungicid je bio u dovoljno malim količinama, da sok bude bezbjedan za piće, ali u nedovoljno malim da se izjbegne zabrana.

Prognoza za doručak: Siva. Kao dodatak nestašici iz Brazila, uzgajivači pomorandži na Floridi i drugde suočavaju se sa bolešću poznatom kao ozelenjivanje agruma, što je neke već ostavilo bez posla.

Galerija

Bonus video: