Počeli vazdušni napadi SAD u Iraku, zvaničnici zahvaljuju Obami

UN su saopštile da rade na tome da se otvori humanitarni koridor na sjeveru Iraka za evakuaciju civila zahvaćenih ofanzivom islamskih ekstremista
25 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2014. 17:38h

Sjedinjene Države su otpočele vazdušne napade protiv snaga grupe Islamske države (IS) u Iraku, saopštio je danas Pentagon.

Dva američka aviona su napala artiljerijske snage koje se bore protiv Kurda koji brane grad Irbil, prenosi BBC.

Dva aviona "f/a-18" ispustila su oko 230 kilograma teške laserski navođene bombe na artiljerijske položaje kod Erbila, saopštio je Pentagon a prenosi Rojters.

Prethodno je američki predsjednik Barak Obama odobrio ograničene vazdušne napade u Iraku.

"Odobrio sam ciljane udare ukoliko budu potrebni da pomognu iračkim snagama koje se bore da zaštite opkoljene civile", rekao je Obama u televizijskom obraćanju iz Bijele kuće kasno sinoć.

On je rekao da SAD može da djeluje, odgovorno i obazrivo, da spriječi mogući genocid, i dodao da je takođe odobrio slanje hrane iz vazduha stanovništvu ugroženom od napredovanja sunitskih ekstremista.

Obama je rekao da su američki vojni avioni, na zahtjev iračke Vlade, toj zemlji već isporučili humanitarnu pomoć za desetine hiljada pripadnika vjerskih manjina u Iraku, koji su okruženi ekstremistima i kojima su veoma potrebni hrana i voda.

Američki predsjednik je upozorio ekstremiste da će na njih biti izvršeni vojni udari ako budu krenuli na Erbil, glavni grad autonomne oblasti iračkog Kurdistana.

SAD su juče padobranima poslali hranu i vodu hiljadama Iračana kojima prijete pripadnici Islamske države u Sinđaru, mjestu gdje živi jesidska manjina.

Obama je rekao da SAD neće dozvoliti da budu uvučeni u novi rat u Iraku, i da neće slati kopnene trupe, dvije i po godine od povlačenja američkih vojnika iz zemlje.

Kurdski zvaničnici pozdravili su odluku SAD dok je Savjet bezbjednosti UN osudio napade islamskih ekstremista u toj zemlji.

Barak Obama odobrio je ograničene avionske napade u Iraku, kako bi zaštitio američko osoblje i pomogao iračkim snagama. U noćašnjem obraćanju naciji, Obama je rekao da će SAD uraditi sve što je potrebno da zaštiti svoje ljude.

Obaminu odluku pozdravio je i britanski premijer Dejvid Kameron.

Inače, Islamska država je 29. juna objavila da je uspostavila islamski kalifat na teritoriji Sirije i Iraka. Oni su zaveli strog šerijatski zakon na područjima koje kontrolišu, uz prijetnju da će ubiti svakoga ko to ne poštuje.

Irački i kurdski zvaničnici zahvaljuju Obami na pomoći

Irački i kurdski zvaničnici pozdravili su danas odluku SAD da odobri dostavu humanitarne pomoći iz vazduha i vazdušne napade na sjeveru Iraka da bi se suprotstavili radikalnim sunitskim ekstremistima.

Borci ekstremističke Islamske države posljednjih dana zauzeli su više gradova na sjeveru zemlje primoravši pripadnike manjina da pobjegnu u obližnje pustinjske planine. Vjeruje se da je zbog napada raseljeno oko 200.000 ljudi od kojih se mnogi nalaze u planinama bez hrane i vode.

"Zahvaljujemo se Baraku Obami," rekao je Kalid Džamal Alber, iz Ministarstva za vjerska pitanja kurdske autonomne oblasti na sjeveru Iraka i dodao da je Kurdistan mjesto za vjerske manjine.

Iračko Ministarstvo za raseljene takođe je pozdravilo najavljenu pomoć.

UN za humanitarni koridor u Irak

UN su saopštile da rade na tome da se otvori humanitarni koridor na sjeveru Iraka za evakuaciju civila zahvaćenih ofanzivom islamskih ekstremista.

"Pošto su vazdušni napadi počeli, UN u Iraku hitno priprema humanitarni konvoj da se evakušu civili", rekao je Nikolaj Mladenov, specijalni predstavnik UN u Bagdadu, neposredno poslije prvog američkog bombardovanja islamističkih položaja.

Mladenov je pozdravio saradnju između iračke vlade, regionalne kurdske vlade i međunarodne zajednice u nastojanju da se spriječi genocid i bori protiv terorizma.

Francuska je danas saopštila da je spremna da učestvuje u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u Iraku.

Francuski predsjednik Fransoa Oland pozdravio je Obaminu odluku da odobri ciljane vazdušne udare da bi se zaustavila Islamska država i da pruži humanitarnu pomoć.

Oland je rekao da će Francuska razmotriti sa SAD i drugim saveznicima koje bi akcije mogli da sprovedu da bi zajedno pružili potrebnu pomoć da se zaustavi patnja civila.

Papa šalje kardinala u Irak

Papa Franjo je odlučio danas da u Irak pošalje kardinala Fernanda Filonija, da pruži duhovnu podršku hrišćanima u toj zemlji.

Poglavar Rimokatoličke crkve odlučio je danas da pošalje Filonija u Irak, gdje nekoliko desetina hiljada hrišćana bježi iz sjevernog dijela te zemlje zbog proboja sunitskih ekstremista iz Islamske države, saopštio je Vatikan.

"Papa je imenovao bivšeg nuncija u Iraku, kardinala Filonija da kao njegov izaslanik pruži duhovnu podršku i pokaže solidarnost Crkve narodu koji pati u Iraku", navodi se u kratkom saopštenju.

Portparol Federiko Lombardi izjavio je da će Filoni "vrlo brzo" krenuti u Irak i da se još razmatraju mjesta koja će posjetiti. Dodao je da se za sada zna da će kardinal ići u Kurdistan, gdje se nalaze mnogi raseljeni ljudi.

Filoni bi trebalo da se sastane s nadbiskupima iz regiona i s predstavnicima iračkih vlasti.

Kardinal je bio nuncije u Iraku i Jordanu od 2001. do 2006. godine i bio je jedini strani predstavnik koji je ostao u Bagdadu tokom američke vojne intervencije započete 2003. godine protiv režima tadašnjeg predsjednika Iraka Sadama Huseina. Vatikan je kritikovao tu intervenciju.

Procjenjuje se da je oko 100.000 hrišćana pobjeglo iz Mosula i Karakoša, dva iračka grada u kojem hrišćani čine većinski dio stanovništva.

Zabranjeni komercijalni letovi SAD iznad Iraka

Američka savezna Agencija za avijaciju zabranila je sve komercijalne letove iznad Iraka, gdje su SAD danas sprovele svoje prve vazdušne napade.

Kao glavni razlog zabrane, agencija je navela "potencijalno opasnu situaciju zbog oružanih sukoba između ekstremista Islamske države i iračkih snaga bezbjednosti".

Zabrana važi do daljeg, dodaje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: