Borci iz ISIL-a ubili 46 osoba, uskoro puštanje otetih turskih diplomata

Borci ISIL-a zauzeli su turski konzulat i za taoce uzeli diplomate i njihove članove porodica koji su se tamo nalazili
0 komentar(a)
Isil, Foto: Beta/AP
Isil, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.08.2014. 13:55h

Ekstremisti Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) ubili su 16 kurdskih boraca na sjeveru Iraka i 30 pripadnika provladinih snaga u sukobima u drugim djelovima zemlje.

Ove podatke objavili su danas irački zvaničnici.

Kurdske snage odbile su napad islamskih ekstremista na naftne instalacije i na jednu branu blizu Mosula, na sjeveru Iraka, a u žestokim borbama koje su uslijedile, poginulo je 14 njihovih pripadinka, naveli su danas kurdski izvori.

Ultraradikalna grupa Islamska država (nastala od Islamske države Iraka i Levanta), koja je od 10. jula preuzela kontrolu nad iračkim gradom Mosulom, napala je sinoć položaj kurdskih snaga u obližnjem Zumaru, poslije čega su uslijedili žestoki sukobi, rekao je zvaničnik Patriotske unije Kurdistana.

On je rekao da je ubijeno 100 ekstremističkih boraca a 38 je zarobljeno.

Zumar je istureni položaj koji drže Kurdi sjeverozapadno od Mosula, koji je bio pod kontrolom iračkih saveznih vlasti prije nego što su Kurdi preuzeli kontrolu u junu.

Još dva kurdska borca ubijena su u borbama u oblasti blizu granice sa Sirijom, gdje je grupa Islamska država takođe aktivna.

Pripadnici sunitske ekstremne grupe Islamska država zauzeli su velike djelove teritorije na sjeveru i zapadu Iraka u ofanzivi početoj 9. juna koja je izazvala rasulo među iračkim snagama.

U odvojenom napadu noćas najmanje 23 iračkih vojnika i pripadnika savezničkih šiitskih milicija ubijeni su u borbama sa ekstremistima Islamske države južno od Bagdada, saopštili su danas irački vojni izvori.

Pripadnici Islamske države sinoć su granatama napali grad Žurf al-Sakur, kada je ubijeno 11 vojnika i 12 pripadnika šiitske milicije Asaib Al al-Hak, navode ti izvori.

Iračka vojska zatim je počela operaciju protiv pripadnika te ekstremističke grupe u kojima je povrijeđeno još sedam vojnika. U borbama je ubijeno 37 ekstremista.

Takođe danas u napadu automobilom bombom na centar za regrutovanje šiitske milicije u mjestu Balad sjeverno od Bagdada ubijeno je pet dobrovoljaca a 16 je povrijeđeno, navela je iračka policija.

U Samari, još sjevernije odatle, dva policajca su ubijena u eksploziji bombe, javili su policijski izvori a u vazdušnom napadu na grupu Islamska država u mjestu Dakuk na sjeveru Iraka poginulo je šest civila, naveo je jedan zvaničnik.

Prema navodima UN u borbama u Iraku u julu poginulo je 1.737 ljudi, od kojih je 1.186 civila.

Uskoro oslobađanje otetih turskih diplomata

Diplomate iz turskog konzulata u iračkom gradu Mosulu, ukupno 49 ljudi, koje ekstremisti ISIL-a drže kao taoce od juna, biće uskoro oslobođeni, rekao je u subotu turski ministar odbrane Ismet Jilmaz.

"U kontaktu smo sa svim stranama u Iraku. Mogli bi da se vrate sjutra ili preksjutra", rekao je ministar, kako prenosi turska novinska agencija Dogan.

Ovo je prvi put da neki turski zvaničnik daje informacije o turskim državljanima koji su zarobljeni u Iraku od 11. juna.

U ofanzivi početoj u junu borci takozvane ISIL zauzeli su turski konzulat i za taoce uzeli diplomate, među kojima generalnog konzula, i njihove članove porodica koji su se tamo nalazili.

Islamisti su 3. jula oslobodili 32 turska vozačka koje su oteli u ofanzivi ali i dalje drže diplomate.

Bonus video: