Propalo primirje: SAD i UN traže puštanje otetog izraelskog vojnika

Kralj Abdulah je upozorio i da će zbog borbi u Gazi stasati generacije djece koja neće znati ni za šta drugo osim za jezik nasilja
17 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2014. 18:41h

Izraelska vojska i Hamas međusobno optužuju jedni druge za kršenje 72-časovnog primirja, a u današnjim sukobima stradalo je najmanje 50 Palestinaca.

"Više od 50 je ubijeno, a ranjeno je 220 u Rafi", saopštio je predstavnik ministarstva zdravlja u Gazi Medat Abas, prenio je Rojters.

Izraelska vojska optužila je ekstremiste u Gazi da su zarobili jednog njenog vojnika i time prekršili dogovoreno primirje.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je primirje okončano, portparol izraelske vojske Peter Lerner je rekao da izraelske snage nastavljaju aktivnosti na terenu, jer imaju nagovještaje toga da su teroristi zarobili jednog izraelskog vojnika i time prekršili primirje, prenio je AFP.

Ban: Osloboditi izraelskog vojnika

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je neodložno oslobađanje izraelskog vojnika, zarobljenog u pojasu Gaze, i oštro osudio Hamasovo kršenje prekida vatre.

"Generalni sekretar zahtjeva neodložno i bezuslovno oslobađanje zarobljenog vojnika", navodi se u saopštenju Banovog portparola.

U saopštenju se ističe da je Ban "šokiran i duboko razočaran ovakvim razvojem situacije i zabrinut zbog obnovoljenih izraelskih napada na pojas Gaze".

Ban je pozvao obje strane da budu maksimalno uzdržane i poštuju dogovoreni humanitarni prekid vatre od 72 sata, prenijele su agencije.

Izraelski mediji su, u međuvremenu, javili da su naoružani napadači pucali na izraelske vojnike u području Rafe.

Hamas je potom optužio Izrael da je prekršio primirje u Gazi samo nekoliko sati od njegovog stupanja na snagu.

"Okupacijom je prekršeno primirje. Palestinski otpor je uslijedio na osnovu... prava na samoodbranu i da bi zaustavio masakr naših ljudi", naveo je u saopštenju portparol Hamasa Favzi Barhum.

Hamas za sada nije ni potvrdio ni demantovao zarobljaavanje izraelskog vojnika, navela je francuska novinska agencija.

U ofanzivi u Gazi je od 8. jula stradalo 1.484 ljudi. Među žrtvama je 1.420 Palestinaca, od čega su većina civili, izraelska vojska je izgubila 61 čovjeka, a ubijena su i dva izraelska civila, kao i jedan državljanin Tajlanda u Izraelu.

SAD: Palestinci krše primirje

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame i Stejt department osudili palestinske militantne aktiviste zbog "sramotnog" kršenja primirja u Gazi.

Onu su pozvali i na hitno i bezuslovno oslobađanje izraelskog vojnika kojeg je, po svoj prilici, oteo Hamas.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da međunarodna zajednica sada mora da "udvostruči napore" kako bi se okočali tunelski i raketni napadi Hamasa na Izrael, prenijele su agencije.

Keri je rekao da je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o najnovijim događajima, zbog kojih je Izrael proglasio primirje okončanim.

Prema Kerijevim rečima, bila bi "tragedija" kada bi najnoviji napadi doveli do još većeg nasilja i stradanja.

Osvrnuvši se na navode o otmici jednog izraelskog vojnika, Bijela kuća je danas saopštila da bi, ukoliko se potvrdi, to bio "varvarski" i "apsolutno sramotan" čin, te da vojnik mora da bude odmah oslobođen, javio je AP.

"Postoje navodi da je Hamas iskoristio humanitarno primirje da napada izraelske vojnike i, očigledno, da uzme jednog za taoca", rekao je portparol Bijele kuće Džoš Ernest, dodavši da bi to predstavljalo varvarsko kršenje sporazuma o primirju.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi kršenje sporazuma o primirju, a one koji mogu da utiču na Hamas pozivamo da izvrše uticaj kako bi Hamas vratio vojnika koji je uzet za taoca i ispoštuju sporazum koji je juče postignut", rekao je Ernest.

Saudijski kralj kritikuje svijet

Saudijski kralj Abdulah izjavio je danas da je ćutanje svijeta o izraelskim "ratnim zločinima" u Pojasu Gaze "neoprostivo".

"Vidimo kako se krv naše braće u Palestini proliva u kolektivnim masakrima, u kojima niko nije pošteđen i koji predstavljaju zločine protiv čovječnosti", rekao je saudijski kralj u govoru koji je objavila zvanična državna agencija SPA.

On je naglasio da se sve to dešava pred očima međunarodne zajednice, koja "hladnokrvno posmatra događaje u cijelom regionu".

"Tišina je neoprostiva", naglasio je Abdulah.

Kako su prenijele agencije, kraljev govor je pročitan i na saudijskoj državnoj televiziji.

Abdulah je upozorio i da će zbog borbi u Gazi stasati generacije djece koja neće znati ni za šta drugo osim za jezik nasilja.

Američki Senat odobrio 225 miliona dolara za Izrael

Američki Senat odobrio 225 miliona dolara za popunjavanje izraelskog odbrambenog sistema protiv krstarećih raketa.

Očekuje se i odobrenje Kongresa prije ljetnje pauze.

Taj novac je namijenjen izraelskom odbrambenom sistemu Gvozdena kupola, uz pomoć kojeg su neutralisane desetine raketa koje je palestinski Hamas ispalio tokom tronedjeljnih sukoba, prenosi AP.

Glasanje u Senatu uslijedilo je dan nakon što je Pentagon najavio isporuke municije Izraelu.

Galerija

Bonus video: