Nova pruga: Kina oživljava nekadašnji Put svile do Evrope

U prugu bi se uložilo oko 150 milijardi dolara, a bila bi najvećim dijelom gotova do 2020.
0 komentar(a)
Željeznica, ŽICG, Foto: Shutterstock
Željeznica, ŽICG, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.07.2014. 08:52h

Kina planira brzu prugu koja bi povezala njenu zapadnu provinciju Sinđijang sa istočnom Evropom, piše jutros Čajna dejli.

Pruga duga 6.000 kilometara počela bi u Sinđijangu, u kojoj žive manjinski Ujguri, prošla bi kroz Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran i Tursku, a završila bi u Bugarskoj, rekao je Džao Sijaogang, bivši predsjedavajući kompanije CSR (China South Locomotive and Rolling Stock Co).

Džao je takođe savjetnik u kineskom Institutu za strategiju inovacija i razvoja.

Kako je ovaj stručnjak izjavio za Čajna dejli, putnički vozovi na ovoj pruzi dostizali bi brzinu od 200 kilometara na sat a teretni vozovi 160 kilometara na sat.

U prugu bi se, prema njegovim riječima, uložilo oko 150 milijardi dolara. Ona bi mogla najvećim dijelom biti gotova do 2020. godine, a potpuno bi proradila do 2030. godine.

"Mogla bi se posmatrati kao novi Put svile", rekao je Džao.

Brzina gradnje pruga u nemirnom Sinđijangu se povećala značajno otkako je u septembru 2013. godine predsjednik Kine Si Đinping pokrenuo pitanje ekonomskog pojasa duž Puta svile.

Si je predložio oživljavanje stare trgovačke rute koja povezuje Kinu, centralnu Aziju i Evropu.

Džao je takođe rekao da Kina razmatra izgradnju 3.000 kilometara duge pruge od provincije Junan preko Laosa, Tajlanda i Malezije do Singapura.

U taj projekat bi se uložilo 75 milijardi dolara a on bi uvećao društveni bruto proizvod Kine i drugih zemalja duž pruge za oko 375 milijardi dolara.

Ovaj projekat mogao bi uglavnom biti završen do 2020. godine a kompletiran do 2025. godine.

Prema riječima eksperata, prije izgradnje pruge koja bi povezala Kinu sa Evropom potrebni su dodatni pregovori u vezi sa geopolitičkim pitanjima, tehnološkim standardima i finansiranjem.

Bonus video: