Iračka kriza

ISIL srema napade uz pomoć hiljada agenata spavača, Saudijci poslali vojsku uz granicu

Predsjednik autonomne pokrajine Kurdistan zatražio je od regionalnog parlamenta da utvrdi uslove za održavanje referenduma o nezavisnosti
69 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2019. 09:13h

Irački sunitski ekstremisti sremaju napad na Bagdad uz pomoć ćelija "spavača" tajno ubačenih u prijestonicu i u sadejstvu sa borcima iz predgrađa.

To su danas objelodanili visoki irački i američki bezbjednosni zvaničnici.

Visoki irački bezbjednosni zvaničnik procjenjuje da ima 1.500 pripadnika ćelija "spavača" u zapadnom Bagdadu i još 1.000 u oblastima u predgradjima prijestonice.

Isti neimenovani izvor je naveo da je njihov cilj prijestonička "zelena zona" - utvrdjena enklava sa vladinim zgradama na zapadnoj obali rijeke Tigar - kao propagandna pobjeda, a da onda zauzimu enklave u zapadnom Bagdadu i okolna područja.

"Postoji toliko mnogo ćelija 'spavača' u Bagdadu. Oni će zauzeti oblast i neće dozvoliti bilo kome da je preotme. U zapadnom Bagdadu oni su spremni i pripremljeni", naveo je visoki irački bezbjednosni zvaničnik, prenijela je agencija Rojters.

Muškarac koji sebe opisuje kao pripadnika jedne takve ćelije porijeklom iz provincije Anbar, pretežno sunitima nastaljenom području na zapadu koja je bila središte pobune, naveo je da radi u Bagdadu kao fizički radnik, dok tajno obavještajno koordinira svoju grupu sunitskih borca.

"Napad na Bagdad će biti uskoro. Mi smo spremni. Može uslijediti svakog trenutka", rekao je taj čovek za Rojters tokom sastanka na javnom mjestu, gledajući nervozno da li ga neko gleda, i najavio da će oni imati "neka iznenadjenja".

Kako navodi Rojters, iračka vlada tvrdi da je u stanju da zaštiti prijestonicu i ima špijune koji tragaju za "spavačima".

"Imamo mnogo bezbjednosnih planova. Ćelije spavača ne postoje samo u Bagdadu već i u svim drugim provincijama i oni čekaju bilo koji šansu za napad", rekao je general-potpukovnik Kasim Ata, vojni portparol iračkog premijera.

Prema njegovim riječma, te ćelije se drže pod svakodnevnim nadzorom i prate, a neki su i uhapšeni.

"Poslali smo saradnike obavještajne službe da pomno prate te ćlije i imamo specijalne planove kako da se suprotstavimo njihovim aktivnostima", dodao je Ata.

Iračke snage bezbjednosti mogu da odbrane Bagdad

Načelnik Združenog generalštaba američke vojske general Martin Dempsi rekao je danas da su snage bezbjednosti Iraka sposobne da odbrane Bagdad, ali da same ne mogu da povrate teritoriju koju je okupirala pobunjenička sunitska grupa.

Dempsi je rekao novinarima danas na konferenciji za štampu u Pentagonu da su iračke snage ojačane oko glavnog grada dok pokušavaju da se suprotstave ekstremističkoj borbenoj grupi ISIL.

Upitan da li bi irački vojnici mnogli da povrate izgubljene teritorije, on je odgovorio "vjerovatno ne samostalno".

Ministar odbrane SAD Čak Hejgel je na istoj konferenciji za štampu rekao da je u Iraku 200 američkih "vojnih savjetnika", i da SAD neće da se uključe u borbe. On je ponovio izjave američkog predsjednika Baraka Obame koji je to ranije već ukazao.

Saudijska Arabija poslala vojnike duž granice sa Irakom

Saudijska Arabija danas je poslala 30.000 vojnika duž granice s Irakom koju je iračka vojska napustila, prenosi televizija Al Arabija.

Vladina televizija javila je da je došla do video snimka na kojem se vidi da je oko 2.500 iračkih vojnika napustilo uobičajene položaje na granici koju sa iračke strane više niko ne obezbjeđuje.

Jedan oficir iračke vojske izjavio je da je dobio naređenje da vojnici napuste područje duž granice sa Saudijskom Arabijom i Sirijom.

Saudijski kralj Abdulah je naredio mjere za zaštitu zemlje od terorističkih prijetnji iz Iraka, javila je Al Arabija.

U Bagdadu je saopšteno da su informacije Al Arabije netačne i da iračkih vojnici čuvaju granicu.

"To su lažne informacije kako bi se demoralisao irački narod i naši herojski borci", ocijenio je portparol vlade i vojske, general Kasim Ata.

Saudijska Arabija ima 800 kilometara granice sa Irakom, područja koji je sad pod kontrolom sunitskih pobunjenika iz ISIL-a.

Irački premijer Nuri al Maliki, koji je šiit, u nekoliko navrata je optužio Rijad da finansijski i logistički pomaže te sunitske pobunjenike, dok je Saudijska Arabija ocijenila da iračka vlada marginalizuje većinske sunite.

Kurdi za referendum o nezavisnosti

Predsjednik iračke autonomne pokrajine Kurdistan Masud Barzani zatražio je od regionalnog parlamenta da utvrdi uslove za održavanje referenduma o nezavisnosti.

"Predsjednik je zatražio da formiramo nezavisnu izbornu komisiju u cilju organizovanja referenduma u Kurdistanu", izjavio je poslanik Farhad Sofi poslije sastanka parlamenta. Barzani nije utvrdio rok za formiranje komisije, ali je zatražio od parlamenta da odredi datum za održavanje referenduma o nezavisnosti.

Kurdi u Iraku postavljaju pješčane bedeme, rovove i putne blokade oko oblasti koje su zauzeli njihovi borci dok su se sunitski pobunjenici koje predvodi organizacija Islamska država Iraka i Levanta (ISIL, tokom juna rasporedili širom sjevernog Iraka, potisnuvši snage šiitske iračke vlade.

Kurdske snage saopštile su da su preuzele kontrolu nad spornom teritorijom u Kirkuku i okolini - glavnom naftnom čvorištu - kako bi spriječile da ga preuzmu sunitski pobunjenici, pošto su iračke bezbjednosne snage napustile taj kraj.

Nezavisnosti Kurda protive se SAD, kao i irački susjedi, Turska i Iran, u kojima žive velike kurdske zajednice.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, s druge strane, zagovornik je ideje o davanju nezavisnosti Kurdima.

Front al Nosra predao svoje teritorije ISIL-u

Borci ekstremističke grupe Front al Nosra, sirijskog ogranka Al Kaide, napustili su nekoliko gradova na istoku Sirije i ostavili veći dio pograničnog područja Dair el Zur sunitskim ekstremistima, saopštila je danas u Bejrutu sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Pripadnici Fronta al Nosra napustili su gradove Majadin i Šuhaj, na granici s Irakom.

Odluka je donijeta pošto su lokalna plemena odlučila da se pridruže sunitskim ekstremistima iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

Front al Nosra i sunitski ekstremisti su rivalske grupe. Sunitski ekstremisti su prije nekoliko nedjelja krenuli u ofanzivu i zauzeli više područja najprije u Iraku, a potom i u Siriji.

Opservatorija za ljudska prava, koja prikuplja podatke iz nezavisnih izvora, navodi da ISIL sada kontroliše sjeverni i istočni dio Sirije.

Obama: ISIL prijetnja po region

Aktuelna situacija u Iraku i grupa Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) predstavljaju prijetnju po čitav region, rekao je američki predsjednik Barak Obama.

On je to izjavio u telefonskom razgovoru sa kraljem Saudijske Arabije Abdulahom, saopštila je Bijela kuća.

Kako je prenijela agencija Ansa, dvojica zvaničnika su "ukazali na neophodnost da irački lideri djeluju efikasno u pravcu formiranja nove vlade kako bi ujedinili različite iračke zajednice i frakcije", navodi se u saopštenju.

Prema podacima UN, tokom prošlog mjeseca u borbama u Iraku, koje je inicirao ISIL, poginulo je više od 2.400 ljudi. Takav mjesečni bilans u Iraku nije zabilježen već više godina.

Galerija