Sukobi u Izraelu zbog novog ubistva, Netanjahu traži istragu

Dječakovo tijelo je nekoliko sati kasnije pronađeno u drugom kraju grada, objavio je radio, dodajući da se "sumnja u odmazdu"
4 komentar(a)
Izrael, poginuli tinedžeri, Foto: Beta/AP
Izrael, poginuli tinedžeri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.07.2014. 11:46h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je danas otmicu i ubistvo mladog Palestinca u Jerusalimu. "Premijer je zatražio pokretanje istrage kako bi se u najkraćem roku našli počinioci ovog užasnog zločina i utvrdile sve okolnosti", navodi se u saopštenju Netanjahua.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas prethodno je zatražio od izraelskog premijera da osudi otmicu i ubistvo palestinskog mladića, kao što je to Abas učinio kada su početkom ove nedjelje nađena mrtva trojica učenika jedne jevrejske vjerske škole.

Palestinski predsjednik je apelovao na Izrael da preduzme konkretne mjere da bi se zaustavili napadi i haos.

Izraelska policija saopštila je da su se njeni pripadnici sukobili s nekoliko stotina Palestinaca koji su protestovali pošto je objavljeno da je u šumi u Jerusalimu nađeno tijelo jednog otetog arapskog mladića.

Portparol policije, Miki Rozenfeld, naveo je da su Palestinci bacali kamenje na snage koje su odgovorile suzavcem. Bezbjednosne mere oko grada podignute su na viši nivo od uobičajenog.

Odmazda u pitanju?

Jedan palestinski tinejdžer iz istočnog Jerusalima je kidnapovan i ubijen, a sumnja se da je riječ o odmazdi za nedavno ubistvo troje izraelskih tinejdžera.

U radijskom izvještaju je rečeno da su svjedoci vidjeli kako je neko u automobil ugurao tinejdžera, za kojeg se pretpostavlja da je imao 16 godina i da je u tom trenutku stopirao, u jednom naselju u istočnom Jerusalimu, gde žive Arapi, prenijela je agencija AFP.

Dječakovo tijelo je nekoliko sati kasnije pronađeno u drugom kraju grada, objavio je radio, dodajući da se "sumnja u odmazdu".

U ponedjeljak su na Zapadnoj obali, u polju u području od Hebrona, pronađena tijela trojice izraelskih tinejdžera, koji su oteti 12. juna.

Izrael je od početka za otmicu tinejdžera krivio Hamas, a naknadno je identifikovao dvojicu osumnjičenih povezanih s tom islamističkom organizacijom. Oni su nestali nakon otmice i potraga za njima se intenzivno nastavlja.

Hamas je, medjutim, odbacio optužbe da je umiješan iako je pohvalio otmicu.

Izraelska policija je danas saopštila da istražuje navode o kidnapovanju palestinskog mladića i potvrdila da je pronašla jedno tijelo, ali su odbili da navedu da li su ta dva događaja povezana.

Bonus video: